Skip to main content

Invertoarele pentru sistemele fotovoltaice sunt dispozitive esentiale in sistemele de energie solara care transforma energia electrica in curent continuu (DC) produsă de panourile solare in energie electrica in curent alternativ (AC), utilizabila pentru alimentarea echipamentelor electrice din casa sau pentru a fi introdusă in reteaua electrica publica.

Iata care sunt pasii in functionarea unui invertor:

Convertirea energiei solare

Panourile solare produc energie electrică sub forma de curent continuu (DC) atunci cand absorb lumina solara. Acest tip de energie nu poate fi utilizat direct pentru a alimenta majoritatea echipamentelor electrice din casa, deoarece majoritatea aparatelor functioneaza cu energie electrica alternativa (AC). Citeste mai multe despre producerea panourilor fotovoltaice aici si testele lor aici.

Transformarea de la DC la AC 

Invertoarele transforma energia DC produsa de panouri in energie AC utilizata pentru a alimenta aparatele si reteaua electrica a casei. Acest proces de transformare se numeste conversie DC-AC.

Sincronizare cu reteaua electrica

Daca sistemul fotovoltaic este conectat la reteaua electrica publica, invertoarele pot sincroniza productia de energie solara cu frecventa retelei si pot furniza surplusul de energie in retea. Acest lucru permite proprietarilor de sisteme fotovoltaice sa primeasca  compensatii pentru surplusul de energie furnizat in retea, ceea ce poate reduce factura de energie electrica.

Monitorizarea performantei invertoarelor

Multe invertoare sunt echipate cu sisteme de monitorizare care permit proprietarilor sa urmareasca productia de energie fotovoltaica si sa detecteze rapid orice problema sau scadere ale performantei sistemului.

Invertoarele sunt disponibile in mai multe tipuri si dimensiuni, de la invertoare pentru sisteme fotovoltaice rezidentiale pana la invertoare pentru instalatii comerciale si industriale. Alegerea invertoarelor potrivite depinde de puterea sistemului fotovoltaic, de tipul de aplicatie si de cerintele specifice ale proiectului.

Exista mai multi producatori si furnizori respectati pe piata din Romania. Acestia ofera o gama variata de invertoare pentru sisteme fotovoltaice de diferite dimensiuni si nevoi specifice. 

Va prezentam mai jos cativa dintre producatorii si furnizorii de invertoare cei mai apreciati pe piata din Romania:

Invertoarele Fronius

Fronius este un producator de invertoare fotovoltaice cu o reputatie solida in industrie. Compania Fronius, cu sediul in Austria, produce o gama variata de invertoare solare pentru sisteme fotovoltaice. Acestea variaza de la aplicatii rezidentiale pana la proiecte comerciale si industriale. Fronius este cunoscut pentru calitatea si fiabilitatea produselor sale, precum si pentru inovatiile tehnologice pe care le aduce in domeniul conversiei energiei solare.

In Romania, invertoarele Fronius au castigat o cota de piata semnificativa in sectorul fotovoltaic. Ele sunt apreciate pentru performanta lor, durabilitatea si functiile avansate de monitorizare a performantei. Invertoarele Fronius sunt concepute pentru a maximiza eficienta conversiei energiei solare. Asta pentru ca proprietarii de sisteme sa poata obtine cat mai multa energie din panourile lor fotovoltaice.

De asemenea, Fronius ofera asistenta tehnica si servicii post-vanzare solide, ceea ce contribuie la increderea clientilor in produsele lor.

Invertoarele Victron Energy

Victron Energy este un producator de invertoare si solutii pentru energie regenerabila cu sediul in Tarile de Jos. Compania are o prezenta semnificativa in industria energiei regenerabile si este binecunoscuta pentru gama sa variata de produse de conversie a energiei, inclusiv invertoare solare si solutii de incarcare pentru baterii.

Aceasta produce invertoare disponibile pentru aplicatii rezidentiale, comerciale si industriale.

De asemenea, incarcatoarele pentru baterii, pot fi utilizate in sistemele de stocare a energiei solare pentru a gestiona si incarca bateriile. Acest lucru este important in sistemele off-grid si hybrid, care depind de stocarea energiei pentru utilizarea ulterioara.

Victron Energy are o prezenta globala si produsele sale sunt utilizate pe scara larga in sistemele solare din intreaga lume. Compania ofera asistenta tehnica si servicii post-vanzare pentru a sprijini clientii in configurarea si intretinerea produselor lor.

Victron Energy are o reputatie buna in industrie si este adesea preferata pentru sistemele solare off-grid sau sisteme hibride.

Huawei

Huawei este un jucator semnificativ pe piata fotovoltaica la nivel global si a castigat recunoastere pentru solutiile sale tehnologice si inovatii in domeniul energiei solare. Compania ofera o gama variata de produse si servicii legate de energie fotovoltaica, inclusiv invertoare solare, solutii de stocare a energiei si servicii de monitorizare a performantei.

Huawei a stabilit parteneriate cu diferite companii si institutii in Romania pentru a implementa proiecte fotovoltaice, inclusiv instalatii comerciale si industriale, dar si proiecte de tip rezidential.

In general, Huawei are o prezenta semnificativa pe piata fotovoltaica din Romania, Aceasta a contribuit la dezvoltarea si extinderea utilizarii energiei solare in tara.

ABB

Asea Brown Boveri este o companie globala cu o prezenta semnificativa pe piata fotovoltaica si in industria energiei electrice. ABB ofera o gama variata de solutii si servicii pentru industria energiei solare si a energiei regenerabile in general. Iata cateva aspecte despre ABB pe piata fotovoltaica:

ABB produce invertoare solare de inalta calitate si sunt utilizate in sistemele fotovoltaice pentru a alimenta locuintele si cladirile cu energie solara.

Compania ofera si solutii de stocare a energiei care permit proprietarilor de sisteme solare sa colecteze si sa stocheze excesul de energie produs de panouri solare pentru a fi utilizat ulterior. Aceste sisteme sunt utile in special in sistemele off-grid si hibride.

Producatorul ABB a fost implicat in numeroase proiecte fotovoltaice de anvergura la nivel global si are experienta in implementarea de solutii pentru instalatii solare comerciale si industriale.

Compania ofera asistenta tehnica si servicii post-vanzare pentru clientii sai, inclusiv instruire pentru instalatori si intretinerea sistemelor fotovoltaice.

Aceasta este recunoscuta pentru calitatea si durabilitatea produselor sale. Compania are o prezenta globala si contribuie la dezvoltarea si extinderea utilizarii energiei solare in diverse regiuni, inclusiv in Romania.

Growatt

Growatt este o companie specializata in furnizarea de solutii de conversie și control a energiei pentru sistemele solare fotovoltaice. Compania a fost fondată în 2010 și are sediul in China.

Growatt produce invertoare solare pentru sistemele fotovoltaice. Growatt a câștigat recunoaștere in industria sistemelor fotovoltaice pentru produsele sale si pentru preturile competitive.

SMA Solar Technology

SMA Solar Technology este o companie germana specializata in dezvoltarea și producția de echipamente pentru industria sistemelor fotovoltaice. Compania are o prezenta semnificativa pe piata fotovoltaica si este cunoscuta pentru produsele de inalta calitate si inovatiile tehnologice pe care le aduce in domeniu. 

SMA produce invertoare solare de inalta performanta, recunoscute pentru eficiența si fiabilitatea lor.

Compania are o reputatie solida in industria energiei solare. Este des folosita in sistemele solare rezidentiale, comerciale și industriale.

SolarEdge

Este o companie globala cu sediul in Israel care se specializeaza in furnizarea de solutii tehnologice pentru industria energiei solare. Compania ofera produse si servicii care imbunatatesc eficienta, monitorizarea si gestionarea sistemelor solare fotovoltaice. 

Produce invertoare solare de inalta calitate, concepute sa functioneze cu optimizatoarele de putere pentru a maximiza productia de energie.

SolarEdge este cunoscuta pentru inovatiile sale tehnologice si pentru capacitatea de a imbunatati eficienta sistemelor solare, ceea ce face produsele sale populare in randul proprietarilor de sisteme solare rezidentiale, comerciale si industriale.

Sungrow

Sungrow Power Supply, este o companie din China specializata in furnizarea de solutii de conversie a energiei.

Compania oferă o gamă variată de produse și servicii pentru sistemele solare fotovoltaice. Sungrow produce invertoare solare cunoscute pentru fiabilitatea si eficienta lor.

Sungrow este recunoscuta pentru produsele sale si pentru preturile competitive. 

Acestea sunt doar cateva dintre brandurile bine apreciate pentru aplicatiile rezidentiale de catre clienti. Este important sa consultati un specialist in sisteme fotovoltaice pentru a va ajuta sa selectati brandurile si produsele potrivite pentru sistemul dumneavoastra in functie de cerintele specifice si bugetul disponibil.

Este recomandat sa verificati recenziile, ratingurile produselor pentru obtinerea unei idei mai clare despre experienta altor clienti cu acele branduri.

Leave a Reply