Skip to main content

Instalatia unui sistem fotovoltaic necesita mai multe masuri de protectie si siguranta pentru a asigura functionarea corecta a sistemului si pentru a proteja cladirea, echipamentele si utilizatorii acestora. 

Iata cateva dintre masurile de protectie necesare:

Sistemul de paratrasnet (sistem de protectie la fulgere)

Pentru a proteja sistemul fotovoltaic si cladirea impotriva loviturilor de fulger, poate fi necesar un sistem de paratrasnet. Acesta include tije de captare, conductori de coborare si conductori de legatura la pamant. Paratrasnetul directioneaza curentul loviturii de fulger spre pamant intr-o maniera controlata si sigura.

Intreruptoare de curent continuu (DC)

Pentru sistemele fotovoltaice, intreruptoarele (sau intrerupatoare) de curent continuu sunt utilizate pentru a deconecta panourile fotovoltaice de la invertor, sau pentru a intrerupe fluxul de curent continuu in caz de urgenta. Acest lucru este important pentru lucrarile de mentenanta sau in caz de incendiu.

Intreruptoare de curent alternativ (AC)

Intreruptoarele (sau intrerupatoarele) de curent alternativ sunt utilizate pentru a intrerupe fluxul de curent alternativ generat de invertor inainte de a intra in reteaua electrica sau in incaperi. Acestea asigura siguranta personalului sau utilizatorilor si pot fi folosite pentru izolarea sistemului in timpul lucrarilor de mentenanta.

Protectie la supratensiuni

Dispozitivele de protectie la supratensiuni (SPD) pot fi instalate pentru a proteja echipamentele electronice si electrice de supratensiuni cauzate de fulgere sau variatii ale tensiunii din retea. Aceste dispozitive ar trebui sa fie amplasate in locuri strategice in sistemul fotovoltaic.

Priza de pamant

Asa cum am mentionat anterior, conexiunea la priza de pamant este principalul element de protectie al unei cladiri. Este importanta pentru a asigura o cale sigura pentru evacuarea curentului in caz de defectiuni sau scurtcircuit.

Protectie impotriva incendiilor

In anumite situatii, protectia impotriva incendiilor – sisteme preum detectoare de fum, hidranti, sprinklere sau alte echipamente – poate fi necesara in apropierea sistemului fotovoltaic pentru a preveni si a gestiona incendiile.

Protectia impotriva curentului rezidual

Pentru sistemele on-grid, dispozitivele de protectie impotriva curentului rezidual sunt necesare. Ele previn ca energia sa fie dirijata inapoi in reteaua publica in caz de pene de curent.

Siguranta impotriva caderii si accesul restrictionat

Instalatiile fotovoltaice de pe acoperisuri sau de pe teren pot necesita masuri de siguranta pentru prevenirea caderii sau pentru restrictionarea accesului personalului neautorizat.

Care sunt riscurile daca nu protejam corespunzator o cladire pe care se instaleaza un sistem fotovoltaic?

Neglijarea protectiei corecte a unei cladiri pe care se instaleaza un sistem fotovoltaic (PV) poate avea consecinte serioase.

Exemple: riscuri pentru siguranta personalului sau utilizatorilor casei dupa caz, a echipamentelor si a cladirii in sine. 

Iata cateva dintre riscurile majore asociate cu o protectie inadecvata a cladirii cu un sistem fotovoltaic:

  • Sistemele fotovoltaice pot produce tensiuni ridicate, iar un cablu sau un panou fotovoltaic deteriorat sau o conexiune electrica defectuoasa pot cauza scurtcircuite si in cele din urma, incendii. Fara o protectie corespunzatoare, riscul de incendiu creste semnificativ.
  • Un sistem fotovoltaic poate genera tensiuni periculoase. Orice defect sau defectiune in sistemul fotovoltaic (PV) poate crea un risc de electrocutare pentru personalul care efectueaza lucrari de mentenanta sau interventie in sistem.
  • Sistemele fotovoltaice necesita protectie impotriva supratensiunilor, trasnetelor si a altor evenimente neprevazute. Fara aceasta protectie, echipamentele sistemului fotovoltaic si echipamentele electronice conectate la sistem pot fi deteriorate sau distruse.
  • Sistemele on-grid (conectate la reteaua publica) trebuie sa fie echipate cu dispozitive de protectie pentru a evita scurgerea de energie in reteaua publica in timpul unei pene de curent. Neglijarea acestor dispozitive poate avea consecinte legale si poate afecta reteaua electrica.
  • Instalarea necorespunzatoare a sistemelor fotovoltaice pe structura cladirii poate duce la avarii structurale, in special in cazul in care se instaleaza panouri grele pe acoperisuri. Riscul de avarie creste in timp si poate avea consecinte grave.

Fara dispozitive de protectie corespunzatoare, supratensiunile sau variatiile ale tensiunii pot afecta echipamentele electronice conectate la sistem si pot cauza daune sau defecte.

Protectia necorespunzatoare a sistemului fotovoltaic poate duce la scaderea eficientei producerii de energie fotovoltaica. Mai mult de atat poate necesita costuri suplimentare pentru reparatii si intretinere.

Pentru a minimiza aceste riscuri, este esential sa va protejati sistemul fotovoltaic. 

Va stam la dispozitie pentru implementarea masurilor de siguranta potrivite, in acord cu reglementarile aplicabile.

Leave a Reply