Skip to main content

Electrocutarea (curentarea) este situatia de care toti incercam sa ne ferim, sau spunem ca nu ni se va intampla niciodata, pentru ca avem suficienta grija.

Sursa : publicdomainvectors.org

Atunci cand curentul electric trece prin corpul nostru spunem ca ne-am electrocutat.

Acest articol joaca un rol important pentru noi si pentru persoanele din jurul nostru in cazul in care este nevoie de interventie in caz de electrocutare.

Gravitatea consecintelor depinde si de alti factori, nu doar de sursa curentului. Tensiunea acestuia, durata contactului, zona prin care va trece curentul, starea de sanatate, reprezinta factori importanti.

Fie ca este o instalatie electrica noua sau veche a unei cladiri rezidentiale sau nerezidentiale, putem atinge partile conductoare din ea, accidental sau din necunostinta de cauza. Majoritatea acestor parti sunt sub tensiune si atingerea lor duce la o contractare brusca si involuntara a muschilor. De aceea atunci cand se intampla ca partile conductoare sa ramana in contact cu mana, este aproape imposibil sa putem sa le indepartam.

O confuzie comuna este aceea ca tensiunile cu valori ridicate sunt mai periculoase decat cele scazute. Nu este tocmai adevarat. Pericolul nu apare din cauza tensiunii, ci mai degraba, a intensitatii curentului.

Motivul pentru care unele persoane cred asta, este ecuatia unde U=IR. Din moment ce tensiunea este direct proportionala cu intensitatea, o tensiune ridicata inseamna o intensitate la fel de ridicata, daca rezistenta este constanta. 

Daunele pot creste nu numai in functie de intensitatea curentului, ci si de zonele corpului care fac contact cu electricitatea.

De cat curent electric ar fi nevoie pentru ca electrocutarea sa fie fatala?

In cazul in care electricitatea ajunge la inima, accidentul este fatal. Daca timp de 3 secunde, doar 7mA ajung la inima dumneavoastra, se va intrerupe ritmul inimii si celelalte organe interne vor incepe sa cedeze.

Daca 100mA-200mA trec prin corp, de asemenea se poate considera ca este foarte grav. Depinde totusi si de valoarea tensiunii si de rezistenta corpului celui electrocutat. Peste 200mA, nu mai exista nici o sansa.

Este greu de spus exact de cata electricitate e nevoie pentru a putea trece prin piele, pentru a ajunge la inima, deoarece sunt multe variabile (vestimentatia, grosimea si tipul dermei, etc). Rezistenta pielii variaza undeva intre 5000-15000 de ohmi.

In cazul in care electrocutarea are loc si sunteti prezent, este absolut necesar ca primul pas sa fie deconectarea sursei si apelarea serviciului 112. 

Daca accidentatul se afla la o inaltime oarecare, pe langa deconectarea sursei, trebuie sa asiguram si securitatea acestuia in caz de cadere. Trebuie sa fim atenti in momentul cand se deconecteaza instalatia, pentru ca se poate intampla sa ramanem fara lumina. Asadar, gasim orice alta sursa de lumina care sa nu fie dependenta de electricitate (lanterna, lumanari, etc.)

In cazul in care oprirea tensiunii nu se poate realiza repede, va trebui sa gasim o solutie de indepartare a persoanei accidentate, fara a ne pune viata in pericol. Pentru asta va trebui sa gasim orice material neconductor si uscat (manusi de protectie, haine, bat de lemn, etc.). Atentie insa, nu se pot folosi obiectele metalice sau umede, deoarece exista risc de electrocutare.

Putem taia conductoarele care ne pun in dificultate indepartarea accidentatului de sursa cu ajutorul unei foarfeci cu manerul izolat sau orice alt obiect care este izolat corespunzator si se poate executa taierea lor. Important este, insa, sa nu atingem conductoarele, ci sa le taiem pe fiecare in parte.

Daca cumva electrocutarea unei persoane se face pe liniile electrice de transport in comun, atunci se vor folosi conductoare pentru a scurtcircuita conductoarele de linie care se vor lega la pamant. In aceasta situatie, persoana care intervine, trebuie sa nu atinga acel conductor aruncat pentru a preveni electrocutarea acesteia.

Al doilea pas, este verificarea functiilor vitale: respiratia, pulsul etc. Daca functiile vitale sunt prezente si stabile, asteptati serviciul de ambulanta pentru a duce persoana accidentata intr-un spital pentru o verificare amanuntita.

RETINETI!

Leziunile interne sunt cel mai greu de identificat, daca esti in afara unui loc amenajat corespunzator.

In cazul in care persoana electrocutata, vomita sau este palida, este recomandat sa i se ridice picioarele usor fara a-i provoca durere.

Daca functiile vitale nu sunt prezente, trebuie sa incepem imediat masurile de resuscitare.

HELP ME este metoda de resuscitare a unei persoane care nu prezinta respiratie si puls.

H – Hiperextensia capului;

E – Eliminarea cailor respiratorii de eventuale corpuri straine;

L – Luxarea mandibulei;

P – Pensarea cailor nazale;

ME – Masaj extern cardiac – frecventa compresiilor toracale trebuie sa fie intre 80-100/minut.

La 30 compresii toracale, se executa si respiratia ‘gura la gura’ , doua la numar, apoi se continua cu compresiile.

Continuam cu masajul cardiac si ventilarea artificiala pana la sosirea personalului specializat.

Care sunt cele mai daunatoare valori ale curentului electric? 

Fiecare organism este diferit, asadar valorile pot varia, atat pentru femei, cat si pentru barbati. 

Este des intalnit faptul ca victimele electrocutate cu tensiuni mari, raspund de obicei mai usor la respiratia artificiala decat cele electrocutate cu tensiuni mici. In spatele acestei afirmatii, sta contractia inimii, de fapt, ‘statia electrica’ a inimii care este localizata in atriul drept. Insa sunt si multe alte cazuri, in care nu se intampla acest lucru. 

Rezistenta corpului uman variaza de zona. De exemplu la mana si la picior este aproape de 500 ohmi. Rezistenta pielii poate varia de la 1000 ohmi pentru cea uda si 500 000 ohmi pentru pielea uscata.

Concluzia rezonabila este ca 75 V pot fi la fel de letali ca 750V.

IMPORTANT!

Corpul uman conduce electricitate.

Deconectati sursa de alimentare inainte de a incerca sa ajutati pe cineva care sufera de soc electric.

Angajati intotdeauna un electrician autorizat pentru toate lucrarile de cablare din jurul casei!

Leave a Reply