Skip to main content
Instalații electrice

Diferența între un branșament electric monofazat și trifazat

By 06/08/2019March 5th, 20243 Comments

Trebuie sa va racordati la sistemul electric si nu stiti ce sa-i cereti furnizorului de energie electrica pentru locuinta dumneavoastra?

Inainte de a solicita inceperea demersurilor de racordare la energie electrica, trebuie sa intelegeti diferenta dintre bransament electric monofazat si trifazat. Asta pentru a fi siguri de ce avem nevoie.

Ce reprezinta bransamentul?

Bransamentul electric reprezinta legatura intre reteaua de distributie de joasa tensiune a furnizorului si cea a consumatorului final. Este un ansamblu format din cablul sau cabluri. Asigura aceasta legatura si grupul de masura care asigura contorizarea consumului de energie electrica al respectivului consumator.

Un bransament de energie electrica poate fi subteran sau aerian, in functie de reteaua de distributie.

Racordarea electrica monofazata este folosita in special in cazul consumatorilor casnici (rezidentiali). Cel mai des ales este in cazul apartamentelor de la blocuri. Aceasta permite fluxul curentului printr-o singura faza si utilizarea receptoarelor (echipamentelor) monofazate (corpuri de iluminat, aparate electrocasnice standard).

Puterea unui bransament monofazat nu poate depasi 9.9 kW (sau 11kVA). Nu prea exista receptoare care sa functioneze la un racord monofazat si sa consume mai mult de 9.9 kW. Daca totusi exista, se recomanda alimentarea dintr-un racord trifazat.

Bransament trifazat

Bransament trifazat este utilizat atat de consumatorii casnici (in special case, mai rar apartamente) cat si de consumatorii industriali. Acesta permite livrarea energiei electrice pe trei faze. Sistemul electric trifazat ofera un avantaj suplimentar fața de cel monofazat. Asta datorita continuitatii in alimentarea cu energie electrica si a calitatii energiei electrice. Acesta poate reprezenta cu adevarat un avantaj in zonele rurale. Acolo exista retele electrice aeriene si locul de consum este amplasat la o distanta considerabila fata de postul de transformare.

Pentru un bransament trifazat ar fi de evitat solicitarea unei puteri mai mici de 9kW, intrucat asta inseamna ca pe fiecare faza putem absorbi ~3kW, ceea ce poate fi insuficient.

In general, intr-o instalatie electrica, majoritatea defectelor aparute sunt in regim monofazat, ceea ce inseamna ca este afectata o singura faza. Daca avem de-a face cu un brasament monofazat, vom fi afectati. In cazul unui bransament trifazat, vom fi alimentati in continuare pe celalalte doua faze. Un avantaj al bransamentului trifazat ar mai fi dat de faptul ca daca in zona noastra, in anumite perioade, exista probleme cu nivelul tensiunii pe o anumită faza, putem alimenta receptoarele pe celelalte doua faze.

Bransamentul trifazat permite si utilizarea motoarelor electrice trifazate, statiilor de incarcare masini electrice (exista si statii de incarcare monofazate dar de puteri mici dar vom detalia intr-un articol dedicat), centralei electrice (exista si centrale electrice monofazate de puteri mici).

Operatorul de distributie electrica va avea retineri in a va acorda un bransament trifazat cu puteri mai mari de 30kW din reteaua electrica existenta langa proprietate. 

Diferente intre sistemul monofazat si trifazat

Avantaje sistem electric monofazat fata de unul trifazat:

  • Costuri de racordare mai mici
  • Costuri de realizare a instalatiei de interior mai mici

 Avantaje sistem electric trifazat  fata de cel monofazat:

  • Permite puteri absorbite mai mari de 11kVA (~9,9kW);
  • Permite utilizarea receptoarelor trifazate (centrale electrice trifazate, motoare electrice trifazate, statii de incarcare masini electrice, pompe de apa antrenate de motoare trifazate);
  • Continuitate in alimentare cu energie electrică mai ridicată;
  • Calitatea energiei electrice mai ridicata;

Acum ca stiti in ce consta sistemele electrice monofazate si trifazate si care sunt avantajele si dezavantajele lor, speram sa apelati la varianta potrivita pentru nevoile casei dumneavoastra.

3 Comments

Leave a Reply