Skip to main content

BATERII PENTRU STOCARE DE ENERGIE

Stocarea energiei in baterii poate contribui la utilizarea eficienta a energiei solare. Pe langa asta poate face sistemele fotovoltaice mai practice si mai versatile. Cu toate acestea, alegerea bateriilor potrivite depinde de nevoile specifice ale fiecarui proiect si de obiectivele utilizatorilor. Este important sa evaluati capacitatea bateriilor, durata de viata, costurile si compatibilitatea cu sistemul fotovoltaic pentru a lua cea mai buna decizie. Citeste si despre rolul sistemului de stocare aici.

CARE SUNT CELE MAI FIABILE BATERII?

Fiabilitatea bateriilor depinde multi factori, inclusiv de tipul de baterie, calitatea producatorului si modul in care sunt utilizate si intretinute. Iata cateva tipuri de baterii cunoscute pentru fiabilitate si cativa producatori renumiti:

Baterii de plumb-acid (AGM sau gel)

Bateriile de plumb-acid sunt fiabile si durabile, fiind utilizate pe scara larga in aplicatii de stocare de energie. Bateriile AGM (mat absorbant de sticla) si cele cu gel sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor. Exemple de producatori renumiti includ Trojan Battery Company, East Penn Manufacturing (care produce baterii marca Deka), Exide Technologies si Rolls Battery.

Baterii de ioni de litiu

Bateriile de ioni de litiu au devenit din ce in ce mai populare datorita densitatii lor mari de energie si ciclurilor de viata lungi. Printre producatorii de incredere se numara LG Chem, Tesla (baterii Powerwall), Panasonic, Samsung, BYD si Sony.

Baterii de sare topit (sodiu-sulfur)

Aceste baterii sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor. Au fost utilizate in aplicatii critice, cum ar fi stocarea energiei la nivelul retelelor electrice. Un producator important in acest domeniu este NGK Insulators.

Baterii de flux

Bateriile de flux, cum ar fi cele bazate pe tehnologia vanad-ox / vanadiu-redox, sunt apreciate pentru durata lor de viata lunga si flexibilitatea in ceea ce priveste capacitatea. Exemplu de producator renumit este Redflow.

Baterii de nichel-fier (NiFe)

Bateriile NiFe au fost dezvoltate pentru prima data in secolul al XIX-lea. Ele sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor exceptionala si durata de viata lunga. Un producator notabil de astfel de baterii este China Aviation Lithium Battery Co., Ltd. (CALB).

Baterii de magneziu-ion

Acestea au aparut ca o alternativa la bateriile de litiu si sunt apreciate pentru densitatea lor energetica si durabilitate. Cu toate acestea, acestea sunt in continuare in stadiul de dezvoltare si pot deveni mai raspandite in viitor.

Este important sa retineti ca performanta si durabilitatea bateriilor pot fi influentate de conditiile de utilizare, de modul in care sunt intretinute si de suprasarcini sau supra-descarcari. De asemenea, este esential sa alegeti un producator de incredere si sa consultati specificatiile tehnice ale bateriilor pentru a asigura compatibilitatea cu sistemul dvs. de stocare si necesitatile dvs. individuale.

CARE ESTE COSTUL APROXIMATIV AL UNUI BANC DE BATERII DE 5kWh?

Costul unui banc de baterii de 5 kWh poate varia considerabil in functie de tipul de baterii pe care le alegeti, calitatea producatorului, regiunea geografica si orice costuri de instalare asociate. În general, preturile pot varia de la cateva sute de dolari pana la cateva mii de dolari sau mai mult. Iata o idee generala a costului pentru diferite tipuri de baterii:

  • Bateriile de plumb-acid sunt, in general, cele mai accesibile, cu preturi incepand de la cateva sute de dolari pana la aproximativ 2.000 de dolari sau mai mult pentru un banc de baterii de 5 kWh. Costurile variaza in functie de calitatea bateriilor si de producator.
  • Bateriile de litiu sunt mai scumpe decat cele de plumb-acid, dar ofera o densitate de energie mai mare si o durata de viata mai lunga. Preturile pentru bateriile de litiu pot varia de la aproximativ 5.000 de dolari pana la 10.000 de dolari sau mai mult pentru un banc de baterii de 5 kWh.
  • Baterii de magneziu-ion sau bazate pe alte tehnologii emergente pot avea preturi variabile in functie de disponibilitatea si inovatia lor. Costurile pot varia semnificativ si depind de cerere si oferta.
  • Bateriile de flux sau baterii de sare topiti sunt, in general, mai costisitoare decat cele de plumb-acid sau de ioni de litiu. Preturile pentru aceste tipuri de baterii pot incepe de la 5.000 de dolari si pot ajunge la 20.000 de dolari sau mai mult pentru un banc de baterii de 5 kWh.

Trebuie sa tineti cont, de asemenea, de costurile de instalare. Acestea pot varia in functie de complexitatea instalarii si de cerintele tehnice ale sistemului dvs. de stocare.

In plus, anumite costuri suplimentare, cum ar fi costurile de transport si taxele asociate, pot sa apara.

Pentru a obtine un pret exact pentru un banc de baterii de 5 kWh, este recomandat sa contactati furnizorii locali sau sa consultati un specialist in energie solara pentru a obtine o evaluare detaliata a costurilor pentru sistemul dumneavoastra. (Cititi despre cresterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru sistemele fotovoltaice aici)

Alegerea celei mai bune variante de stocare depinde de nevoile, bugetul si preferintele individuale ale fiecarei persoane, precum si de aplicatia specifica a bateriilor.

Iata o prezentare a catorva tipuri de baterii si situatiile in care sunt adesea considerate cele mai bune:

  • Bateriile de ioni de litiu sunt cunoscute pentru densitatea lor mare de energie, ciclurile lungi de viata si eficienta ridicata. Sunt ideale pentru aplicatii de stocare de energie rezidentiala si comerciala, in special atunci cand spatiul este limitat. Bateriile de ioni de litiu sunt folosite in produse precum Tesla Powerwall si LG Chem RESU.
  • Bateriile de flux, cum ar fi cele bazate pe tehnologia vanad-ox / vanadiu-redox, sunt cunoscute pentru durata lor de viata extrem de lunga si capacitatea de a face fata la sute de mii de cicluri de incarcare/descarcare. Sunt ideale pentru aplicatii comerciale si industriale, precum si pentru stocarea energiei in retelele electrice.
  • Bateriile de plumb-acid sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor si costurile relativ scazute. Sunt potrivite pentru aplicatii cu buget redus, cum ar fi sistemele de alimentare cu energie de rezerva sau sistemele off-grid.
  • Bateriile de sare topit (sodiu-sulfur) sunt apreciate pentru durata lor de viata lunga si siguranta ridicata. Sunt ideale pentru stocarea energiei in retelele electrice, mai ales in aplicatii critice.
  • Bateriile NiFe (nichel-fier) sunt cunoscute pentru durata lor de viata extrem de lunga si pot rezista la suprasarcini si supra-descarcari. Sunt ideale pentru aplicatii in locuri izolate sau pentru locatii unde accesul la retea este limitat.
  • Bateriile de magneziu-ion pot oferi potential pentru densitati de energie ridicate si durabilitate. Cu toate acestea, ele pot fi inca in stadiul de dezvoltare. Asta necesita mai mult timp pentru a deveni disponibile pe scara larga.

Cel mai bun tip de baterii depinde de cerintele specifice si de buget.

Inainte de a alege o baterie, este important sa consultati un specialist in sisteme fotovoltaice sau un consultant in stocare de energie pentru a evalua nevoile dumneavoastra si pentru a selecta bateria care se potriveste cel mai bine scopului propus. (Cititi mai multe despre instalarea unui sistem fotovoltaic aici)

In functie de buget, cerinte de performanta si spatiu disponibil, putem alege impreuna tipul de baterie care vi se potriveste cel mai bine.

Leave a Reply