Skip to main content

Defectiuni instalatie electrica

                                 Sursa imagine:https://www.lifeofpix.com

Te confrunti cu probleme ale instalatiei electrice?

Dintre toate sistemele pe care trebuie sa le integram in casele noastre si pe care trebuie sa le intelegem, instalatia electrica este poate cea mai complexa. In functie de vechimea instalatiei, va puteti confrunta cu diverse probleme, de la o lipsa de tensiune pana la lumini slabe sau care palpaie, defectiuni ale intrerupatorului de lumina sau, in cel mai nefericit caz, un incendiu.

Mai jos am enumerat cateva semne principale care indica probleme de natura electrica. Daca sesizati oricare dintre aceste simptome, contactati de urgenta o echipa de interventie specializata.

Priza arsa?

Daca priza pare sa isi fi schimbat culoarea sau sunt semne de plastic topit, este cel mai mare semn de avertizare ca poate fi arsa. De asemenea, ar putea insemna ca aceasta este doar deteriorata sau instalata incorect. Indiferent, nu incercați niciodata sa utilizati o priza care va pare arsa.

 

De asemenea, daca simtiti un miros puternic de ars provenit de la priza dumneavoastra, este un semn clar ca inlocuirea acesteia este o prioritate imediata. Daca o atingeti si se simte fierbinte, acesta este inca o data, un semn de problema electrica. Sunetul asemanator unui bazait langa o priza electrica ar trebui sa fie luat foarte in serios. Contactati imediat personal specializat pentru inspectarea instalatiei si schimbarea acesteia.

Senzatie de furnicaturi la atingerea dispozitivelor electrice?

conectati un dispozitiv electric, cum ar fi un radio sau un prajitor de paine, iar apoi simtiti senzatie de furnicaturi atunci cand il atingeti, acesta este un semn ca exista probleme majore la instalatia electrica. Nu ignorati aceasta senzatie pentru ca nu este o intamplare aleatorie. Daca nu solutionati aceasta problema electrica, va puteti confrunta cu o vatamare mai grava mai tarziu. Un expert electrician poate investiga problema pentru dumneavoastra.

Bec (tehn. sursa de lumina) care palpaie?

Ati observat vreodata un palpait la becurile dumneavoastra? In cele mai multe cazuri, acesta poate fi defect, dar in alte cazuri poate insemna ceva mai grav si chiar periculos.

In majoritatea cazurilor, becurile care clipesc nu reprezinta o problema cu sistemul electric, ci cu becul propriu-zis. Asigurati-va ca becul este infiletat corect in racord. Daca este necesar, inlocuiti becul. Daca aceasta nu functioneaza, contactati un profesionist.

De asemenea, dispozitive care au nevoie de un curent de pornire ridicat, cum ar fi cuptorul cu microunde, aspiratorul sau uscatorul de rufe, pot face becurile dumneavastra sa clipeasca sau sa se stinga temporar. Majoritatea sistemelor electrice din cladirile mai vechi nu sunt gandite pentru multitudinea de echipamente utilizate in ziua de azi. De aceea, o actualizare a sistemului electric poate ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Becurile pot indica o problema serioasa daca incep sa clipeasca simultan. Aceastea pot semnala un arc electric. Acesta odata format genereaza o temperatura ridicata si reprezinta un pericol serios de incendiu.

Intrerupatorul se incalzeste?

La fel ca prizele, intrerupatoarele de lumina au o limita a puterii pe care o pot duce si diferitele intrerupatoare sau comutatoare sunt evaluate in functie de curentul nominal (curentul nominal reprezinta valoarea cea mai mare a curentului pe care aparatul electric il poate suporta un timp indelungat fara ca incalzirea diferitelor parti componente sa depaseasca nivelul maxim admis). Dacă cereti prea mult de la intrerupator, acesta se poate incalzi. Majoritatea intrerupatoarelor de perete sunt evaluate pentru 10 amperi. Daca supraincarcati intrerupatorul sau comutatorul, riscati un incendiu si se recomanda sa reduceti incarcatura de pe circuitul corespunzator.
De asemenea, in timp, intrerupatoarele de lumina se vor uza. Cand se intampla acest lucru, o scanteie mica asupra contactelor electrice va fi emisa de fiecare data cand porniti si opriti lumina. In curand, contactele nu se vor atinge in mod corespunzător, iar energia electrica va curge mai liber, generand caldura. Din nou, acesta este un risc de incendiu. Inlocuirea aparatelor vechi este intotdeauna o idee buna.

Daca intrerupatorul de lumina este conectat incorect, acesta se va incalzi. Conductoarele intrerupte, care inca se mai ating usor, vor permite functionarea intrerupatorului de lumina. Cu toate acestea, electricitatea va fi fortata si se va genera caldura.

Atentie totusi ca intrerupatoarele de tip dimmer se incalzesc si acest lucru este normal. Pe masura ce utilizeaza energia electrică pentru a amplifica lumina sau a o atenua, ele se vor incalzi. Daca credeti ca acestea se incing prea tare, trebuie sa solicitati o inspectie. Este posibil sa aveti una din primele trei probleme indicate anterior si cu un intrerupator de tip dimmer.

Sigurantele (tehn. intreruptoarele automate) sar intruna?

Prima optiune este sa verificati tabloul electric. Multitudinea de sigurante face aproape imposibila identificarea lor sau corelarea dispozitivelor electrice care nu functioneaza cu sigurantele care protejeaza circuitele aferente. Astfel, in mod natural, majoritatea oamenilor ajung doar sa ridice sau sa coboare intreruptoarele care sunt in afara alinierii pentru ca totul sa functioneze din nou. Cu toate acestea, ar trebui să stiti că acest lucru nu rezolva intotdeauna problema.
Schimbarea pozitiei acestora nu functioneaza intotdeauna.

Daca exista un miros de ars venind din cofret, atunci liniile sunt supraincarcate si nu ar trebui sa incercati sub nici o forma sa remediati ceva singur.

Medicii de urgenta trateaza numeroase cazuri de arsuri provocate de defectiuni ale receptorilor electrici. Nu permite ca cineva drag sa cada victima unui accident electric din cauza improvizatiilor. Incendiile cauzate de defectiuni ale instalatiei electrice si ranile generate de acestea pot fi prevenite prin verificarile periodice la nivelul instalatiei electrice, realizate cu simt de raspundere de catre electricieni autorizati.

Din nefericire, instalatiile electrice facute pe proprie raspundere nu reprezinta o nisa pe care ar trebui sa va bazati. Aveti nevoie de un electrician calificat pentru a va evalua sistemul electric și pentru a va ajuta sa faceti alegeri potrivite pentru lucrarile de reparatii.

Leave a Reply