Skip to main content
Sursa Imagine:REVICON 2018

Electricitatea a devenit o parte esentiala a vietii contemporane. Utilizam lumini, aparate electrocasnice, caldura, aer conditionat, televizoare, telefoane, calculatoare si multe alte facilitati moderne.


Electricitatea ajunge in casa dumneavoastra de la compania locala de utilitati printr-o linie electrica aeriana sau subterana. Majoritatea locuintelor sunt alimentate in regim monofazat cu trei conductoare – doua incarcate: faza si nul de lucru si unul inactiv de protectie – nul de protectie. Acestea alimenteaza in primul rand un contor electric, monitorizat de compania de utilitati, montat chiar inainte ca electricitatea sa intre in casa ta.

Cum functioneaza un tablou electric?

Fiecare proprietar este constient de cum arata un tablou electric si, de obicei, unde se afla in casa acestuia. Cu toate acestea, putini cunosc modul in care functioneaza un panou electric. Avand informatii de baza a sistemului electric al casei dvs. va va ajuta sa va pregatiti pentru a face fata problemelor electrice care pot rezulta de-a lungul timpului. 

Ce este un tablou electric?

Cunoscut ca tablou electric de distributie sau panou electric, acesta este un cofret sau o cutie de intrerupere si separare, din otel sau din material plastic, care gazduieste intreruptoarele aferente circuitelor instalate in casa dumneavoastra. Acesta are rolul de a proteja cablurile sau conductoarele de suprasarcini sau de scurtcircuite. Opreste in mod eficient alimentarea cu energie atunci cand declanseaza. Fiecare panou electric are o sarcina electrica inerenta pentru a face fata nevoilor specifice de utilizare. Daca cresteti capacitatea de incarcare a casei dvs., va trebui sa redimensionati tabloul pentru a functiona in conformitate.

Tabloul electric de distributie are trei functii de baza. Distribuie energie la toate circuitele electrice din casa, contine dispozitive care protejeaza circuitele individuale de supraincarcare si ofera un intreruptor principal care se utilizeaza pentru a intrerupe alimentarea catre receptorii din casa. 

Acesta este punctul central de distributie pentru circuitele electrice care alimenteaza sistemul de iluminat, receptori si dispozitive in intreaga casa. Un circuit, prin definitie, este o ruta circulara care incepe si se termina in acelasi loc. In esenta este modul in care functioneaza electricitatea. Curentul incepe de la o sursa de energie, porneste dispozitivul de-a lungul circuitului si apoi revine la sursa de alimentare. Orice intrerupere in aceasta cale va anula circuitul.

Un circuit electric consta intr-un fir incarcat – faza care trece de la panoul principal la o serie de lampi, receptori sau aparate si un fir neutru care se intoarce la tabloul de distributie. In plus, un fir de impamantare se intoarce de asemenea la panoul principal si, de acolo, in pamant. Scopul solului este de a atrage energia electrica de la orice cabluri supraincarcate, prevenind socul electric.

Poate exista si un al doilea tablou?

In functia de configuratia cladirii si de circuitele care trebuie alimentate, pot exista si tablouri secundare de alimentare cu energie. Ele sunt, de asemenea, echipate cu un set secundar de intreruptor de circuit.
Orice reparatie electrica in locuinta dumneavoastra implica oprirea alimentarii din tablou la circuitul pe care veti lucra.
Fiecare intreruptor din tablou poate fi setat manual intr-o pozitie ON sau OFF. Daca un intreruptor isi schimba pozitia, de obicei datorita unei supraincarcari sau a unei alte probleme cu circuitul, maneta se va deplasa automat in pozitie de OFF. Intreruptoarele ar trebui sa fie etichetate pentru a identifica zona principala sau aparatul deservit de circuitul intrerupatorului. Etichetele pot fi autocolante sau pe o foaie aderenta in interiorul usii panoului.

Ce este intreruptorul?

Intreruptorul este un dispozitiv absolut esential in lumea moderna si unul dintre cele mai importante mecanisme de siguranta din casa. Ori de cate ori cablurile electrice dintr-o cladire au prea mult curent prin ele, aceste aparate simple taie puterea pana cand cineva poate rezolva problema. In lipsa intreruptoarelor, energia electrica casnica ar fi impracticabila din cauza potentialului la incendii si la alte haosuri care rezulta din probleme simple de cablare si defectiuni ale echipamentelor.

Casele mai vechi care nu si-au modernizat instalatiile electrice pot avea tablouri cu sigurante fuzibile. Acestea functionau conform standardelor incepand cu 1960.
Cand deschideti usa tabloului electric, acesta va ofera acces la intreruptoarele automate de circuit, dar asta e tot. Si asta e in masura in care majoritatea proprietarilor de case trebuie sa mearga. Cu toate acestea, pentru a ajunge in interiorul tabloului pentru a instala sau a inlocui un intreruptor de circuit, trebuie sa scoateti capacul de protectie din jurul aparatelor, cunoscut sub numele de capac frontal. Capacul frontal este de obicei tinut in pozitie cu un surub in fiecare colt. Scoaterea capacului asigura accesul la toate componentele panoului. Unele panouri au o usa si un capac separate; altele au o usa si un capac ca parți ale aceleiasi unitati.

Atentie, intotdeauna opriti intreruptorul principal inainte de a scoate capacul frontal. Acest lucru opreste alimentarea intreruptoarelor de circuit si implicit a circuitelor electrice, dar nu oprește alimentarea din retea. Liniile de servicii de utilitati si terminalele la care se conecteaza in interiorul tabloului raman active (transportand in continuare curent electric), cu exceptia cazului in care se inchide serviciul de alimentare cu energie electrica din panoul de bransament.

Intreruptorul principal

Intreruptorul principal este un intrerupator mare situat, de obicei, in partea de sus a panoului, in stanga. Controleaza intreaga putere a intreruptoarelor de circuit (intreruptoarele care controleaza circuitele individuale) din tablou.


Energia provine de la liniile de serviciu, curge prin contorul electric aferent casei dumneavoastra si continua sa intre in tabloul electric de distributie. Intreruptorul automat principal este de regula cu doi poli. Inseamna ca acesta controleaza si conductorul de faza si cel de neutru care pleaca mai departe la celelalte circuite. Este usor de recunoscut de cele doua fire mai groase care il alimenteaza de la contorul electric si prezinta doua manere intrerupatoare de circuit conectate impreuna. Principiul se utilizeaza pentru a porni sau opri simultan alimentarea la toate circuitele de ramificatie.
Intrerupatorul principal identifica, de asemenea, capacitatea totală de amperaj a tabloului electric.

Atentie!

Intrerupatorul principal oprește alimentarea la toate circuitele de ramificatie, dar nu oprește alimentarea de la retea. 

In mod normal, un tablou electric incorporeaza unul sau mai multe dispozitive de protectie la curent rezidual (RCD) sau întreruptoare la curent rezidual cu protecție la suprasarcina (RCBO).

Curentul electric paraseste tabloul prin firul de faza conectat la intreruptor. Odata ce se intampla acest lucru si dispozitive electrice sunt alimentate, curentul electric revine la tablou prin conductorul neutru. Acesta din urma este conectat la bara de conductoare neutre. Bara se conecteaza la intreruptorul principal in polul de neutru si conduce curentul inapoi spre retea.
In multe tablouri de distributie, bara de conductoare neutre serveste si ca bara pentru impamantare.

O alta conexiune la priza de pamant este realizata de conductorul electrodului de impamantare.  Acesta este o sarma de cupru goala care conecteaza bara de impamantare la o tija de impamantare care se ingroapa in pamant, langa tabloul electric sau la barele metalice din fundația casei. Aceasta conexiune la sol permite ca curentul excesiv (cum ar fi un curent generat de fulgere) sa treaca in siguranta in pamant.

Unele tablouri electrice au o bara separată de bara de neutru pentru conexiuni la priza de pamant. 

Intreruptoare de circuit

Intreruptorul este o conexiune in fiecare circuit electric. Dar este un lucru bun, deoarece este proiectat sa furnizeze siguranta. Cand un circuit atrage mai mult curent decat este proiectat sa permita, cablajul devine fierbinte si apare pericolul de incendiu. Curentul excesiv in circuit este impiedicat de dispozitivele de siguranta la suprasarcina, cum ar fi intreruptoarele automate. Intreruptoarele se conectează la barele tabloului si exista intr-o varietate de tipuri si capacitați.


Dispozitivele de intrerupere cu un pol si neutru sau cu doi poli, ofera 230V si de obicei, vin cu o gama destul de larga. Uzual pentru circuitele unei case se utilizeaza cele de 10 amperi pentru circuitele de iluminat sau de 16 amperi pentru cele de priza.
Intreruptoarele automate pot fi echipate si cu blocuri diferentiale care vor proteja sistemul de diversi curenti de defect la sol.

Vom dedica un intreg articol subiectului legat de intreruptoarele automate.

2 Comments

  • Alex says:

    Daca pui un general (RCCB) de 40 si apoi vid in cascada protectiile RCBO, si vrei sa le pui pe bai si jacuzzi, si pe alea ai disjunctoare de 16 si de 10, cat va fi diferentialul RCBO, pt b16 sau b10 ? Tot 16 pt b16 si 10 pt b10 ? Fiecare circuit protejat va avea RCBO-ul lui? sau pui un singur RCBO pt toate circuitele pe care vrei sa te protejezi in caz ca te curentezi ? 003 amperi e ok ? Sau cu cat e sub 003 e mai sigur dar declasneaza mai frecvent? Multumesc !

  • Gheorghe Cristinel Corbeanu says:

    Salut. Numele meu este Cristinel si sunt pasionat de electricitate. Citesc tot felul de articole din domeniul electricității insa acesta mi se pare foarte bine explicat si mi-ar plăcea să citesc in continuare articole pe acest blog. Va mulțumesc pentru ceea ce faceti !

Leave a Reply