Skip to main content

Potrivit Proiectului de lege privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, cota de TVA pentru anumite servicii si produse ar urma sa fie modificata. Astfel, se propune cresterea cotei de TVA de la 5% la 9% inclusiv pentru instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de caldura si alte sisteme de incalzire de inalta eficienta. 

Ultima sansa de a achizitiona panouri fotovoltaice si pompe de caldura la cota redusa de TVA de 5% este pana la finalul anului 2023.

Desi posibilitatea de a accesa programul “Casa Verde” pentru anul 2023 s-a incheiat, perioada pana la sfarsitul acestui an poate reprezenta totusi o oportunitate semnificativa pentru persoanele fizice care doresc sa investeasca in sisteme fotovoltaice sau pompe de caldura. Motivul este o propunere de modificare a legislatiei fiscale care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2024, crescand cota de TVA pentru aceste echipamente la 9%. Prin urmare, pentru a beneficia in continuare de avantajele fiscale semnificative si pentru a investi in surse de energie durabila la costuri mai accesibile, este crucial ca cei interesati sa actioneze inainte de schimbarea legislativa. Aceasta perioada reprezinta o oportunitate unica de a profita de cota redusa de TVA si de a contribui la promovarea energiei verzi si la reducerea amprentei de carbon a societatii noastre.

Investitia in energie verde inainte de cresterea cotei de TVA poate aduce numeroase avantaje. Iata principalele 5 motive:

1. Economii semnificative la facturile de utilitati

Panourile fotovoltaice transforma energia solara in electricitate, reducand sau eliminand factura de energie electrica. Pompa de caldura utilizeaza si ea surse regenerabile pentru incalzire si racire, oferind economii semnificative pe termen lung in comparatie cu sistemele de incalzire conventionale.La economiile care se pot face prin implementarea sistemului, se adauga si economia cu cota de TVA redusa pana la finalul anului.

2. Productie de energie regenerabila

Instalarea panourilor fotovoltaice contribuie la reducerea amprentei de carbon a planetei prin generarea de energie electrica curata si regenerabila. Aceasta sustine lupta impotriva schimbarilor climatice si protejeaza mediul inconjurator.

3. Independenta energetica

Cu panouri fotovoltaice si o pompa de caldura, deveniti mai putin dependenti de fluctuatiile preturilor energiei sau de intreruperile de curent, asigurandu-va o sursa stabila de energie.

4. Cresterea valorii proprietatii

Instalarea acestor tehnologii poate creste valoarea locuintei sau proprietatii dumneavoastra, facandu-le mai atractive pentru potentialii cumparatori interesati de solutii de energie verde. (Citeste aici despre sursele regenerabile de energie)

5. Durabilitate si fiabilitate

Panourile fotovoltaice si pompele de caldura au o durata de viata lunga si necesita putina intretinere. Aceste tehnologii sunt concepute sa reziste in conditii meteorologice diverse si sa functioneze eficient pe termen lung, facandu-le investitii durabile.

Investitia in panouri fotovoltaice sau pompe de caldura ajuta la reducerea dependentei de combustibilii fosili pentru producerea de energie si incalzire. Aceasta contribuie la reducerea poluarii si la imbunatatirea calitatii mediului si a sanatatii umane.

In rezumat, chiar si in lumina cresterii cotei de TVA la 9% pentru diverse produse si servicii, decizia de a instala panouri fotovoltaice si pompe de caldura devine din ce in ce mai relevanta si oportuna. Aceasta schimbare fiscala face ca aceste tehnologii de energie verde sa fie nu doar optiuni ecologice si sustenabile, ci si alegeri financiare intelepte. Prin reducerea sau eliminarea costurilor curente de energie electrica si prin posibilitatea de a beneficia de subventii guvernamentale, aceste investitii devin mai accesibile si mai atragatoare pentru consumatori. Prin urmare, instalarea panourilor fotovoltaice (Citeste aici despre instalarea unui sistem fotovoltaic) si a pompelor de caldura inainte de intrarea in vigoare a noilor reglementari fiscale la 1 ianuarie 2024 poate aduce beneficii economice semnificative si poate contribui intr-un mod autentic la obiectivele de mediu ale societatii. 

Profita de oportunitate pana la finalul acestui an. Iti stam la dispozitie!

Leave a Reply