Skip to main content

Cu cresterea preocuparilor legate de schimbarile climatice si costurile tot mai ridicate ale energiei electrice traditionale, multi oameni din Romania se gandesc la instalarea unui sistem fotovoltaic pentru a-si asigura o sursa de energie curata si pentru a economisi pe termen lung. Cu toate acestea, este important sa intelegem costurile implicate intr-un astfel de proiect. Afla despre cresterea TVA-ului de la 5% la 9% aici.

COSTURI INITIALE

Un sistem fotovoltaic consta in:

– panouri fotovoltaice;

– un invertor (dispozitivul care transforma energia solara in energie electrica utilizabila);

– suporturi pentru montarea panourilor;

– cabluri si alte componente. 

Costul initial al unui sistem depinde de dimensiunea acestuia si de calitatea componentelor folosite. In medie, un sistem fotovoltaic de 4-6 kW poate costa intre 5.000 si 10.000 de euro. Costurile pot varia in functie de furnizorul si instalatorul alesi, de locatie si de cerintele specifice ale proiectului. Citeste despre instalarea unui sistem fotovoltaic aici.

COSTURILE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC ON-GRID 5kW

Costul estimat al unui sistem fotovoltaic de 5 kW on-grid poate varia considerabil in functie de mai multi factori. Factori precum: calitatea componentelor, locatia geografica, costurile de instalare si, eventual, subventiile disponibile. In general, in Romania, pentru un astfel de sistem, puteti sa va asteptati la urmatoarele:

In functie de calitatea panourilor fotovoltaice, a invertorului si a altor componente, precum si de furnizorul ales, costul initial al echipamentelor pentru un sistem de 5 kW poate varia in intervalul de 5.000 – 10.000 de euro sau mai mult.

Costurile de instalare pot reprezenta o parte semnificativa din bugetul total. Aceste costuri pot varia in functie de complexitatea instalarii, de locatie si de echipa aleasa pentru instalare. In general, costurile de instalare pot reprezenta intre 20% si 50% din costul total al sistemului.

Celtuielile de mentenanta ale unui sistem fotovoltaic sunt, in general, relativ scazute. Acestea pot include verificari periodice ale echipamentelor si curatarea panourilor fotovoltaice. Cu toate acestea, costurile de intretinere ar trebui sa fie luate in considerare in evaluarea costurilor pe termen lung.

COSTURILE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC HIBRID 5kW

Un sistem fotovoltaic hibrid este o optiune care combina elemente ale sistemelor fotovoltaice on-grid si off-grid. Acesta are panouri fotovoltaice pentru generarea de energie, un invertor si de asemenea, baterii pentru stocarea excesului de energie. Costurile pentru un sistem fotovoltaic hibrid pot varia in functie de dimensiunea si complexitatea sistemului, locatie si cerintele specifice ale proiectului.

Iata o estimare generala a costurilor pentru un sistem fotovoltaic hibrid:

Costul echipamentelor 

Acesta reprezinta un cost major si poate varia in functie de capacitatea sistemului, calitatea componentelor si furnizorul ales. Pentru un sistem hibrid de 5 kW, costurile pot fi estimate intre 8.000 si 15.000 de euro sau mai mult.

Costurile de instalare

Costurile de instalare pot varia in functie de complexitatea proiectului si de locatie. Un sistem hibrid necesita, de obicei, o instalatie mai complexa decat un sistem fotovoltaic on-grid, deoarece implica si instalarea bateriilor. Costurile de instalare pot reprezenta intre 20% si 50% din costul total al sistemului.

Costurile bateriilor

Acesta este un cost semnificativ pentru un sistem hibrid, deoarece bateriile sunt esentiale pentru stocarea excesului de energie pentru utilizare in perioadele cu cer noros sau pe timp de noapte. Preturile bateriilor pot varia in functie de capacitate si tipul acestora.

Costurile de intretinere 

Costurile de intretinere pentru un sistem hibrid pot fi mai mari decat cele pentru un sistem on-grid, deoarece bateriile necesita intretinere periodica si pot necesita inlocuiri la un moment dat.

Un sistem fotovoltaic hibrid va permite sa economisiti pe termen lung, reducand facturile lunare de energie si oferind independenta de reteaua electrica publica. Rentabilitatea sistemului depinde de modul in care gestionati energia stocata in baterii si de gradul de independenta pe care doriti sa-l obtineti de la reteaua electrica.

COSTURILE UNUI SISTEM FOTOVOLTAIC OFF-GRID 5kW

Un sistem fotovoltaic off-grid este proiectat pentru a furniza energie electrica fara a fi conectat la reteaua electrica publica si are nevoie de un sistem de stocare a energiei, cum ar fi bateriile, pentru a pastra energia generata in timpul zilei pentru utilizare pe timp de noapte sau in perioadele cu cer noros. Costurile pentru un sistem off-grid pot varia considerabil in functie de diferiti factori, cum ar fi capacitatea sistemului, locatia si cerintele specifice ale proiectului.

Iata o estimare generala pentru un sistem fotovoltaic off-grid:

Costul echipamentelor

Acesta este unul dintre principalele componente ale costurilor pentru un sistem off-grid. Pretul panourilor fotovoltaice, a invertorului, a bateriilor si a altor componente depinde de calitate si capacitate. Un sistem off-grid de 5 kW cu baterii poate costa in general intre 10.000 si 20.000 de euro sau mai mult.

Costurile de instalare 

Acestea pot varia semnificativ in functie de locatie, de gradul de dificultate al instalarii si de echipa de instalatori aleasa. Aceste costuri pot reprezenta intre 20% si 50% din costul total al sistemului.

Costurile bateriilor

Bateriile sunt esentiale pentru un sistem off-grid pentru a stoca excesul de energie generat in timpul zilei. Costul bateriilor poate fi semnificativ si poate varia in functie de tipul si capacitatea acestora.

Costurile de intretinere

Cheltuielile de mentenanta pentru un sistem off-grid pot fi mai mari decat pentru un sistem on-grid, deoarece bateriile necesita intretinere regulata si pot necesita inlocuiri periodice.

Rentabilitatea si economiile 

Cu sistemul off-grid, nu veti mai plati facturi lunare de energie electrica, dar costurile de investitie initiale mai ridicate. Rentabilitatea sistemului va depinde de modul in care folositi energia stocata in baterii si cat de mult va permite sa economisiti pe termen lung. Descopera ce este EPBT-ul aici.

Este important sa consultati specialisti in sisteme fotovolatice pentru a evalua cerintele dvs. specifice si pentru a obtine oferte personalizate. Sistemele off-grid sunt de obicei potrivite pentru locatii izolate sau pentru persoane care doresc sa fie complet independente de reteaua electrica publica, dar acestea pot avea costuri initiale mai mari si necesita o planificare atenta pentru a asigura o functionare eficienta pe termen lung.

SUBVENTII SI AJUTOARE GUVERNAMENTALE

Romania are programe si subventii pentru energia solara care pot reduce costurile initiale. Programul Casa Verde este un exemplu de program guvernamental care ofera finantare pentru instalarea de sisteme fotovoltaice. Cu toate acestea, disponibilitatea acestor subventii poate varia si ar trebui sa verificati cu autoritatile locale sau nationale pentru detalii actualizate. 

De asemenea, exista scheme de feed-in-tariff, care permit producatorilor de energie solara sa vanda excesul de energie electrice la tarife avantajoase. Aceste ajutoare pot reduce semnificativ costurile initiale si pot face instalarea unui sistem fotovoltaic mai accesibila.

Unul dintre principalele avantaje ale sistemelor fotovoltaice este economisirea pe termen lung. Dupa instalare, un sistem fotovoltaic poate furniza energie gratuita pe parcursul a zeci de ani, cu costuri minime de intretinere. Acest lucru poate reduce semnificativ facturile lunare de energie electrica si poate aduce un ROI (Return On Investment) semnificativ pe termen lung.

Costurile unui sistem fotovoltaic in Romania pot varia in functie de diverse factori, dar exista o serie de optiuni de finantare si subventii disponibile pentru a face acest pas catre energia solara mai accesibil. În plus, economiile pe termen lung si beneficiile pentru mediu fac investitia in energie solara o optiune atractiva pentru multi romani interesati sa isi reduca costurile cu energia si sa contribuie la protejarea mediului inconjurator. 

Este intotdeauna recomandabil sa cereti mai multe oferte de la furnizori si sa consultati un specialist in sisteme fotovoltaice pentru a determina ce solutie este cea mai potrivita pentru nevoile si bugetul dumneavoastra.

Leave a Reply