Skip to main content

Un corp de iluminat ajuta la definire si la completarea unui design placut.

Stim cu totii cat de important este iluminatul pentru crearea unui spatiu frumos si functional. Un iluminat corespunzator ne poate ajuta sa ne sporim productivitatea. De asemenea ne poate face sa ne simtim mai confortabil si mai relaxati in spatiul pe care il utilizam.

Iluminatul ne poate afecta modul in care percepem texturile culorile si poate manipula sau stimula senzatia generala a unui spatiu. Poate mai mult decat orice alt element de design. Corpurile de iluminat, pot ajunge sa reprezinte un punct de interes major intr-o incapere. De aceea alegerea acestora si potrivirea lor cu diverse piese din amenajare reprezinta o alegere foarte delicata si importanta. 

Te vom ghida in cele ce urmeaza sa poti face niste alegeri simple in a alege cateva elemente de iluminat, sau macar sa fii mai informat. Astfel, impreuna cu specialistul cu care vei alege sa lucrezi, va fi mai simplu sa proiectezi un sistem de iluminat potrivit pentru casa ta. 

In primul rand este nevoie sa cunosti elementele de baza:

 • Cum te simti fizic intr-un spatiu depinde in primul rand de nivelul de iluminat si de caracteristicile functiomale ale acestuia;
 • Mai multa lumina nu inseamna ca este neaparat mai bine. Ganditi-va mai mult la calitate si nu la cantitate;
 • Un design corespunzator presupune ca nivelurile de iluminat sa fie coordonate cu sarcinile desfașurate in anumite spatii;
 • Incercati sa adaugati “lumina” acolo unde este cu adevarat necesar și sa mentineti niveluri mai scazute de lumina ambientala acolo unde este posibil;
 • Ganditi-va intotdeauna atat la lumina naturala, cat și la cea artificiala atunci cand va proiectati spatiul. Ele conlucreaza in vederea celui mai bun rezultat.

Majoritatea oamenilor tind sa se bazeze pe acel corp de iluminat de plafon ca sursa principala. Cel mai bun lucru de facut in orice spatiu este sa stiti exact cum il veti utiliza. Apoi sa ganditi in ansamblu fiecare bucata din el.

Astfel putem clasifica urmatoarele tipuri de iluminat:

 • Ambiental (iluminat de accent care ofera o “stralucire” ambientala)
 • General (poate fi un combo al tuturor surselor, dar ganditi-va in principal la iluminatul central din plafon)
 • Directional (atunci cand punem in lumina o anumita zona cu rol functional)
 • Accent (se obtine prin adaugarea de “drama” intr-un spatiu avand rol decorativ)

Cele mai bune sisteme de iluminat incep cu zona functionala si continua cu zonele de accent. Asadar, cand vine vorba de proiectarea spatiului dumneavoastra, faceti o mica harta a spatiului tinand cont de iluminat, in baza modului in care intentionati sa il utilizati. Pentru zona functionala puteti adauga o lampa de podea, acolo unde stiti ca veti dori sa cititi, de exemplu. Sau un alt exemplu mai complex este blatul de bucatarie, unde avem nevoie atat de un nivel optim de iluminat cat si de uniformitate. Este un alt exemplu de loc cu care puteti incepe.

Apoi, orice lumina de accent – un corp de iluminat pe un perete pentru a umple un gol si pentru a ii conferii o noua imagine, sau o lumina de accent care evidentiaza un tablou pot veni in completare. In cele din urma adaugati iluminatul general. Puteti alege ca tip de corp de iluminat de la un candelabru deasupra mesei sau deasupra golului de scara pana la orice pendant sau lustra in centrul camerelor. Fiecare camera trebuie sa aiba cel putin 2-3 surse de lumina pentru a atinge un echilibru placut si un iluminat ambiental de care sa ne bucuram!

Cum sa cream comboul:

Iluminare trepte
Iluminat baie

Dupa ce cunoasteti locatia, necesarul de corpuri (cantitatea) și stilul corpurilor de care aveti nevoie, puteti lucra fara probleme la schema de iluminat. Cel mai bun sfat pe care vi-l putem oferi este acela de a face poze la potentiale corpuri de iluminat si tipuri de surse, sa le puneti pe un document gol pentru a le vedea pe toate simultan. Imaginati-va cum lucreaza impreuna si daca aveti cumva nuante de metale, veti observa cum si daca se potrivesc. De asemenea veti trage concluzii din alaturarea diferitelor texturi. Exista o combinatie de culori care functioneaza cu restul spatiului dumneavoastra? Daca doriti ca totul sa se potriveasca, inclusiv cu cromatica amenajarii, vorbiti cu designer-ul dvs. Ar putea sa va includa alegerile in moodboard-urile sau simularile efectuate pentru a va prezenta viitorul proiect.

Alege sursele potrivite:

In cele din urma, sa stiti de ce tip de surse de iluminat aveti nevoie, poate face o diferenta uriasa. De asemenea puteti eficientiza consumurile de energie electrica in functie de necesitati. Iata o lista scurta a surselor sau “becurilor” pe care le puteti folosi:

 • Sursa incandescenta – La fel ca soarele, ofera lumina calda, fiind cele mai apropiate de lumina oferita de acesta. Ele sunt tipice in interior si sunt cele mai putin eficiente din punct de vedere energetic. Un bec de 60W va rezista doar in jur de 750 de ore. Industria incepe sa le elimine din ce in ce mai mult. Ele sunt cele mai potrivite atat pentru lampi de podea sau masa, cat si pentru candelabre.
 • Sursa cu halogen – Rezista mai multe ore decat o simpla sursa incandescenta. Poate ajunge destul de fierbinte la atingere, are un consum mare de energie si ofera si lumina calda.
 • Sursa fluorescenta – Eficienta din punct de vedere energetic, dar nu la fel de buna din punct de vedere al redarii culorilor. Ofera mai multa lumina rece, poate fi intunecata, dar nu foarte tare. La aprindere, sursele fluorescente au o mica intarziere. Acestea tind sa fie mai potrivite pentru zonele mai putin importante pentru realizarea unor sarcini sau pentru starea de spirit. Ganditi-va sa le utilizati mai mult in garaje, subsoluri, holuri care nu au parte de atat de mult trafic
 • LED – Este cea mai scumpa sursa dar cu cea mai mare durata de viata si cea mai economica. Sursele LED fac culorile sa arate grozav, astfel ca industria continua sa dezvolte tehnologia si multe alte optiuni incredibile apar!

Incercati sa schimbati pe rand sursele vechi incandescente cu cele LED, astfel costurile aferente consumului de energie electrica vor scadea.

In vederea implementarii unui sistem optim de iluminat, va recomandam sa tineti cont de tot ce v-am prezentat mai sus si in cazul in care considerati totusi ca aveti nevoie de un specialist, nu ezitati sa apelati la unul!

Leave a Reply