Skip to main content

Cea mai buna modalitate de a incarca un autoturism electric acasa este utilizarea unui punct de incarcare dedicat pentru acesta. Desi este posibila alimentarea la o priza de uz general, cum ar fi o priza de 230V, aceasta este lenta.

O solutie superioara este un punct de incarcare dedicat. Ce este acest punct de incarcare dedicat?

Este un echipament ce asigura o incarcare rapida si optima pentru masinile electrice.

Montajul punctului de incarcare este realizat de REVICON

Inainte de a demara procesul de instalare a conectorului acasa, este important sa va documentati foarte bine in aceasta privinta. Fie ca locuiti la casa sau intr-un bloc de locuinte, este necesar sa cunoasteti doua informatii. Acestea sunt: tipul bransamentului care deserveste imobilului si puterea maxima ce poate fi absorbita din retea. Aceste informatii se regasesc in ATR – Aviz tehnic de racordare sau in certificatul de racordare.

Pentru a instala o statie de incarcare Tesla la domiciliu sau altundeva, trebuie sa apelati la un electrician atestat ANRE.

Iata pasii pe care ii puteti urma:

Cautati un electrician din zona dumneavoastra care are experienta in instalarea statiilor de incarcare electrice. Puteti cauta online, consulta recomandarile locale sau intrebati alti posesori de autoturisme electrice din comunitatea dvs. pentru recomandari.

Contactati electricianul si discutati despre proiectul dvs..

Explicati ca doriti instalarea statiei Tesla la domiciliu sau altundeva si detalii despre spatiul in care doriti sa-l instalati.

Electricianul va evalua infrastructura electrica existenta pentru a determina daca este necesara o actualizare sau o instalare suplimentara pentru a sustine conectorul Tesla. Aceasta poate implica instalarea unui circuit dedicat de 230V sau 400V, in functie de specificatiile statiei de incarcare Tesla pe care o utilizati.

Instalarea statiei de incarcare:

Dupa ce a fost evaluata si actualizata infrastructura electrica (daca este necesar), electricianul va proceda la instalarea fizica a statiei de incarcare Tesla la locatia dorita.

Electricianul va conecta statia de incarcare la instalatia electrica, va configura parametrii corespunzatori și va testa functionalitatea acesteia pentru a se asigura ca functioneaza in conditii de siguranta.

Montaj realizat de REVICON

Autorizatii si inspectare:

In functie de reglementarile locale, poate fi necesara obtinerea de autorizatii pentru a se asigura ca instalarea este conforma.

Utilizare și Monitorizare:

Dupa finalizarea instalarii si obtinerea autorizatiilor necesare, veti putea utiliza conectorul Tesla pentru incarcarea autoturismului. Utilizati aplicatia Tesla sau interfata web pentru a monitoriza si controla incarcarea de la distanta.

Asigurati-va ca lucrati cu un electrician certificat și autorizat pentru ca instalarea sa fie realizata corect si in conditii de siguranta. De asemenea, consultati ghidul de instalare și recomandarile specificate de Tesla pentru a asigura compatibilitatea si performanta adecvata a conectorului Tesla.

Ce se poate intampla daca nu instalez conector de incarcare Tesla cu un electrician autorizat ANRE?

Daca instalati o statie de incarcare electrica sau conector Tesla fara a angaja un electrician autorizat ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei), exista riscuri semnificative pentru siguranta si conformitate cu reglementarile legale. 

Iata ce se poate intampla in cazul unei instalari necorespunzatoare:

  • Pericol electric – o instalatie electrica incorecta sau neprofesionista poate reprezenta un pericol grav pentru siguranta dumneavoastra, a altor persoane si a proprietatii dvs si riscul de incendiu, scurtcircuitele, șocurile electrice și alte probleme grave poate crește semnificativ.
  • Probleme cu asigurarea – daca aveti o statie de incarcare sau un conector Tesla instalat necorespunzator si apare un incident legat de instalare, asigurarea dvs. ar putea sa nu acopere daunele sau sa refuze acordarea despagubirilor din cauza nerespectarii standardelor de siguranta.
  • Nerespectarea legii – instalarea unor statii de incarcare pentru vehicule electrice fara respectarea standardelor și reglementarilor locale poate fi ilegala. Acest lucru poate atrage sanctiuni legale, amenzi si alte consecinte juridice.
  • Probleme tehnice – instalarea necorespunzatoare poate afecta functionalitatea statiei de incarcare sau a conectorului Tesla. Aceasta poate duce la disfunctionalitati, pierderi de energie si necesitatea unor reparatii costisitoare.
  • Pierderi de eficienta – instalatia necorespunzatoare poate afecta eficienta incarcarii si poate duce la costuri ridicate pentru electricitate.

Pentru a evita aceste probleme si pentru a va asigura ca instalatia dumneavoastra este sigura, eficienta si legala, este extrem de recomandat sa angajati un electrician autorizat ANRE, calificat pentru instalarea statiei de incarcare sau a conectorului Tesla. Acesta va avea cunoștintele necesare pentru a efectua o instalare corecta si sigura, in conformitate cu toate reglementarile aplicabile.

Leave a Reply