Skip to main content
Sursa Imagine:https://www.lifeofpix.com

 

In acest articol vom explica cum functioneaza o priza electrica si cateva tipuri diferite pe care le puteti alege in functie de necesitati.

Prizele sunt dispozitive care permit conectarea echipamentelor electrice la sursa de curent alternativ, in cladiri sau in afara acestora.

Pentru a reduce riscul de electrocutare, sistemele de priza au elemente de siguranta in plus fata de contactele necesare functionarii. 

Pornirea unei lampi, pornirea cuptorului cu microunde sau a televizorului sunt sarcini de zi cu zi pe care nu le analizati prea mult cu privire la ceea ce se intampla in spatele peretilor pentru ca acestea sa functioneze corect.

Electricitatea este o parte importanta a sistemelor din interiorul casei. Fiind capabili sa intelegem cum functioneaza este vital pentru a interveni atunci cand este cazul sau a ne da seama ca este necesar sa solicitam un specialist.

Pentru a face un dispozitiv sa functioneze, trebuie sa formam un circuit. Consideram priza electrica ca fiind sursa de energie electrica pe care o utilizam pentru a conecta multe dintre aparatele dintr-o casa.

Cum functioneaza?

In primul rand, in general electricitatea este adusa in casa de la o centrală electrica si prin intermediul liniilor electrice. In casa este distribuita de un intreruptor de circuit (sau siguranta), montat in tabloul electric.
Intreruptorul este conectat la fiecare iesire prin cabluri sau conductoare.

Pentru a realiza o conexiune prin priza, avem de-a face cu doua elemente: priza mama si priza tata. Pentru a intelege, priza mama este cea propriu zisa, pe care o gasim uzual pe perete. Priza tata (stecher) se identifica prin elementul care se conecteaza la priza mama, oferind continuitate circuitului electric pana la receptor. Vom utiliza in continuare denumirile priza si stecher pentru a intelege mai simplu cum functioneaza sistemul.

Standarde de priza

Exista mai multe standarde in functie de  baza carora se comercializeaza echipamentele de mai sus. In Romania standardele utilizate sunt standardul de tip F, in general cu prize schuko si standardul de tip C. Le vom explica pe indelete in alt articol.

Priza are doua orificii. Cele doua orificii se conecteaza cu doi pini de la stecher oferind continuitate pe conductoarele de faza si nul. Cand conectati o lampa si o porniti, faza prizei permite ca energia electrica sa ajunga in lampa, aprinzand becul. Circuitul este terminat cand curentul este adus inapoi in priza prin slotul de nul si inapoi in intreruptor automat. Cand deconectati lampa, circuitul este spart si astfel lampa nu functioneaza.

Un intreruptor asigura un nivel de protectie intr-o casa. Se numeste un intreruptor de circuit, deoarece va “întrerupe” sau “rupe” un circuit daca curentul electric este prea mare. Un alt mod de siguranta pentru sistemul electric al casei dumneavoastra se realizeaza prin cablul de impamantare conectat la priza si priza de pamant.
Daca locuiti intr-o casa mai veche, este posibil sa aveti prize care nu au impamantare. Deoarece existenta unui cablu de impamantare si a unor prize cu impamantare adauga un nivel suplimentar de siguranta, casele si cladirile mai noi trebuie să aiba prize cu fire de impamantare. Un astfel de conductor este conectat la fiecare iesire din tablou si este conectat la priza de pamant a cladirii. Acest fir de impamantare neutralizeaza curentul electric periculos spre pamant.

La ce foloseste linia de impamantare?

O linie de impamantare este utilizata pentru a va proteja aparatele de supratensiuni sau probleme de supratensiune. De asemenea, stabilizeaza tensiunea si protejeaza oamenii si echipamentele impotriva socurilor electrice.
De exemplu, daca atunci cand conectati ceva intr-o priza simpla, veti avea un soc si aparatul pe care incercati sa-l conectati ar putea, de asemenea, sa obtina un curent electric mare, exista riscul sa se distruga. Daca acelasi lucru ar avea loc cu o priza schuko si ati introduce un stecher de standard F, firul de impamantare va absorbi socul si va lua curentul in sol unde poate fi neutralizat in siguranta.

Aparatul nu va functiona, dar nici nu v-ar distruge aparatele sau nu v-ar pune pe dumneavoastra in pericol.

Tipuri de priza
Daca aveti o priza euro si un stecher cu impamantare ati putea fi tentat sa folositi un adaptor ieftin. Adaptorul conecteaza priza euro cu stecherul (fisa) de tip F. Cu toate acestea, acest lucru nu va va proteja priza electrica, peretii, izolatia sau aparatele de socuri electrice. Aveti nevoie de un fir de impamantare pentru a va asigura ca sunteti in siguranta.

Dacă aveti o locuinta in care nu aveti prize cu impamantare sau un cablu de impamantare adus la tablou, va recomandam sa discutati cu un electrician calificat pentru a va furniza o solutie pentru sistemul dumneavoastra.

Priza cu protectie

Un alt tip de priza pe care o puteti avea in casa dumneavoastra este o priza cu protectie diferentiala. O puteti gasi si sub denumirea de priza de intrerupere a circuitului de impamantare. Acest tip de priza este de obicei gasit in zone unde conexiunea poate sa intre usor in contact cu apa. Aceasta va protejeaza impotriva socurilor electrice si este o varianta excelenta pentru bucatarii sau bai.
Un astfel de dispozitiv este extrem de sensibil si monitorizeaza curentul care trece prin ea. Daca exista o usoara modificare a curentului care se intoarce de la echipamentul conectat la priza, priza va deconecta automat circuitul astfel incat curentul electric sa nu mai curga.

De exemplu, daca utilizati un aparat de radio sau un uscator de par si va cade in cada sau chiuveta plina de apa, electricitatea ar trece prin firul neutru si va intra in apa, iar dumneavoastra va veti confrunta cu un accident care poate fi fatal. O priza diferentiala va opri automat curentul electric in momentul in care va sesiza diferenta de potential. Acesta va poate salva viata. 

Prizele diferentiale ar trebui sa fie instalate oriunde exista posibilitatea ca apa sa intre in contact cu acestea. Aceasta inseamna locuri cum ar fi bucataria, baia, incalzitorul de apa, cuptorul, chiar si in afara casei dumneavoastra. 

Aceasta nu este insa cea mai eleganta si mai sigura solutie. In momentul in care se configureaza circuitele unei case si tabloul electric, sigurantele din tablou (intreruptoarele automate) se aleg special pentru zonele cu pericol similar celui expus mai sus cu protectie diferentiala, tocmai pentru a va proteja viata.

Apelati la un electrician autorizat sa se ocupe de instalatia dumneavoastra si nu va puneti viata in pericol!

Leave a Reply