Skip to main content

Ce sunt certificatele verzi si ce rol joaca in peisajul energetic romanesc?

In ultimii ani, Romania a pus un accent tot mai mare pe dezvoltarea surselor de energie regenerabila. Aceasta tranzitie catre surse de energie mai curate a dus la aparitia unui instrument esential in piata energetica: certificatele verzi. 

Certificatele verzi reprezinta instrumente de tranzactionare emise de Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE). Acestea sunt destinate acreditarii productiei de energie electrica din surse regenerabile, precum cele solare, eoliene, hidroenergetice sau de biomasa. Practic, fiecare MWh (megawatt-ora) de energie electrica generata din surse regenerabile este recompensat cu un certificat verde.

In acelasi timp, furnizorii care alimenteaza cu energie consumatorii finali au obligatia de a achizitiona de la acei producatori un anumit numar de certificate verzi, proportional cu cantitatea de energie electrica comercializata catre clientii finali.

ROLUL CERTIFICATELOR VERZI IN ROMANIA

Certificatele verzi au un rol crucial in promovarea dezvoltarii si investitiilor in sursele de energie regenerabila. Ele ofera mecanismul de stimulare financiara pentru producatorii de energie curata, deoarece certificatele pot fi vandute pe piata de energie. Acest sistem de tranzactionare creeaza o sursa suplimentara de venituri pentru producatorii de energie regenerabila. Din veniturile suplimentare fac astfel investitiile in aceste tehnologii mai atractive. Citeste mai multe despre sursele de enrgie regenerabila aici.

Sistemul de cote obligatorii reprezinta o modalitate de a promova utilizarea energiei din surse regenerabile, prin impunerea furnizorilor de energie de a achizitiona o anumita cantitate obligatorie de energie din aceste surse, pe care sa o ofere consumatorilor.

Acest mecanism este pus in aplicare in urmatorii pasi:

 • ANRE (Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei) stabileste o anumita cantitate fixa de energie electrica din surse regenerabile pe care furnizorii de energie sunt obligati sa o achizitioneze de la producatorii de energie.
 • ANRE evalueaza anual producatorii de energie electrica din surse regenerabile. Le elibereaza certificate verzi pentru a certifica productia lor de energie curata.
 • Producatorii de energie din surse regenerabile primesc un certificat verde (REC) pentru fiecare megawatt-ora (MWh) de energie produsa si furnizata in retea. Aceste certificate verzi pot fi tranzactionate pe o piata specializata.
 • Furnizorii sunt obligati sa cumpere un numar de certificate verzi egal cu cota de energie electrica din surse regenerabile pe care au achizitionat-o de la producatori.
 • Valoarea certificatelor verzi reprezinta un venit suplimentar pentru producatorii de energie curata si este stabilita pe piata certificatelor verzi, in functie de beneficiile aduse mediului in contractele bilaterale incheiate intre producatori si furnizori.
 • Piata de certificate verzi este administrata de OPCOM, fiind separata de piata energiei electrice. OPCOM reprezinta operatorul pietei de energie electrica si gaze naturale din Romania.

Pretul energiei electrice este determinat de piata si reglementat de ANRE, in timp ce pretul suplimentar pentru certificatele verzi se negociaza pe o piata distincta.

 • Legea 220/2008 reglementeaza sistemul de promovare a energiei din surse regenerabile pe perioada de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire.
 • Operatorul de transport si de sistem (OTS) emite certificate verzi lunar. Acesta le distribuie producatorilor de energie regenerabila pentru a fi preluate de furnizori si furnizate consumatorilor finali.
 • Numarul de certificate verzi pe care producatorii il primesc depinde de tipul de energie regenerabila produsa.
 • Valoarea de piata a unui certificat verde este aproximativ 40 de euro si variaza intre 27 si 55 de euro.
 • Pretul energiei electrice este determinat de piata, iar energia produsa din surse regenerabile poate fi comercializata prin contracte reglementate conform regulilor ANRE.
 • Operatorii de transport, retea si distributie trebuie sa asigure transportul si distributia energiei electrice din surse regenerabile.
 • Sursele regenerabile eligibile pentru a participa la sistemul de tranzactionare a certificatelor verzi includ hidro, eolian, solar, geotermal, biomasa, biogaz, gazul provenit din fermentarea namolurilor de la tratarea apelor reziduale, etc.
 • Cotele anuale obligatorii pentru certificatele verzi sunt de 15% pentru 2018-2020 si vor ramane la valori similare pentru 2021-2030.

Functionarea pietei certificatelor verzi

In Romania, piata certificatelor verzi este reglementata de ANRE. Producatorii de energie regenerabila primesc certificate verzi pentru fiecare MWh de energie generat. Aceste certificate pot fi vandute pe piata sau pot fi utilizate pentru a acoperi cota obligatorie de energie verde pentru furnizorii de electricitate. Aceasta inseamna ca furnizorii de energie electrica trebuie sa achizitioneze o anumita cantitate de certificate verzi pentru a respecta legislatia privind energia regenerabila.

Impactul certificatelor verzi

Certificatele verzi au avut un impact semnificativ asupra sectorului energetic din Romania. Ele au contribuit la cresterea capacitatii de productie de energie din surse regenerabile si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. De asemenea, au creat oportunitati pentru investitii in infrastructura energetica verde si au sprijinit dezvoltarea industriilor conexe, precum fabricarea de panouri solare sau echipamente eoliene.

Certificatele verzi joaca un rol vital in promovarea energiei regenerabile in Romania. Ele au stimulat investitiile in sursele de energie curata si au contribuit la diversificarea mixului energetic al tarii. Cu un cadru legislativ clar si o piata de certificate verzi bine reglementata, Romania continua sa se indrepte catre un viitor mai verde si mai durabil din punct de vedere energetic.

Cotele de certificat verde pe factura de energie electrica reprezinta cantitatea de certificate verzi necesara furnizorului de electricitate pentru a se conforma legislatiei privind energia regenerabila. 

Aceste cote sunt exprimate in procente si sunt determinate de Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) in functie de obiectivele nationale privind utilizarea energiei din surse regenerabile.

UNDE SE GASESC CERTIFICATELE VERZI PE FACTURA?

 1. Incepeti prin deschiderea facturii dvs. de energie electrica emisa de furnizorul dvs. 

Pe factura, veti gasi o sectiune dedicata taxelor si tarifelor, care ar trebui sa includa si informatii despre certificatele verzi.

 1.  In sectiunea de taxe si tarife, cautati o mentiune despre certificatele verzi sau 

energie regenerabila. De obicei, aceasta este o rubrica separata sau este inclusa in totalul facturii ca un element distinct.

 1. Cotele de certificat verde sunt exprimate sub forma unor procente. Aceste procente arata cota parte din energia pe care o consumati care este generata din surse regenerabile si este compensata cu certificate verzi. De exemplu, o cota de 15% inseamna ca 15% din energia dvs. consumata provine din surse regenerabile.

Unele facturi pot oferi informatii suplimentare despre evolutia sau istoricul cotelor de certificat verde pe parcursul timpului.

Este important sa verificati factura de energie periodic pentru a intelege mai bine sursele de energie utilizate si modul in care acestea afecteaza factura dvs. de energie electrica. De asemenea, puteti sa discutati cu furnizorul dvs. pentru a obtine clarificari sau pentru a afla mai multe detalii despre cotele de certificat verde si modul in care acestea sunt calculate.

Leave a Reply