Skip to main content

Daca detineti un Tesla Model 3 și doriti sa instalati o statie de incarcare la domiciliu pentru acest vehicul, aveti mai multe optiuni, in functie de nevoile dvs. de incarcare și de infrastructura electrica existenta la domiciliu. 

Cele doua optiuni principale sunt:

  1. Statie de incarcare Tesla Wall Connector

Tesla ofera propriul lor echipament de incarcare numit “Tesla Wall Connector”. Acesta este un dispozitiv de nivel 2, care poate incarca autoturismul mai rapid decat o priza de 230V obișnuita. Pentru instalarea acestei statii, este posibil sa fie necesara o conexiune electrica de 230V sau 400V. Tesla Wall Connector este proiectat special pentru vehiculele Tesla și poate furniza o incarcare rapida și eficienta.

Montaj realizat de REVICON

  1. Priza de 230V de nivel 2: 

Daca doriti o optiune mai accesibila și nu doriti sa achizitionati un Tesla Wall Connector, puteti opta pentru o priza de 230V de nivel 2. 

Aceasta poate fi instalata de un electrician calificat și va va permite sa incarcati Tesla Model 3 la domiciliu. Va trebui sa utilizati cablul de incarcare Tesla care vine cu vehiculul. Sau puteti achizitiona un adaptor Tesla pentru a conecta Model 3 la priza de 230V.

  1. Statie 230 sau 400V de nivel 2: 

O alta optiune, este sa instalati orice alt model de statie compatibila de la alt producator

Este recomandat sa alegeti o varianta cu o putere cat mai mare pentru a diminua timpul de incarcare. In aceasta situatie posibil sa fie nevoie sa actualizati contractul de furnizare si sa solicitati un spor de putere.

Avand in vedere aceste optiuni, inainte de a alege, luati in considerare urmatoarele aspecte:

  • Viteza de incarcare dorita – Tesla Wall Connector ofera o incarcare mai rapida decat o priza de 230V de nivel 2.
  • Costul initial – Tesla Wall Connector poate fi mai scump decat instalarea unei prize de nivel 2.
  • Compatibilitatea cu alte vehicule – daca planuiti sa detineti sau sa incarcati si alte vehicule electrice, o priza de nivel 2 poate fi mai versatila.
  • Instalarea electrica existenta – verificati daca infrastructura electrica a casei dvs. poate sustine un Tesla Wall Connector.

Inainte de a instala oricare dintre aceste optiuni, este important sa consultati un electrician pentru a evalua necesitatile dvs. si pentru a asigura o instalare sigura si conforma cu regulamentele locale. De asemenea, verificati daca Tesla ofera accesorii sau adaptoare specifice pentru a va asigura ca incarcarea este compatibila cu Tesla Model 3.

In cat timp se incarca Tesla Model 3 cu un conector de 3.7kW?

Perioada necesara de incarcare a unui autoturism Tesla Model 3 cu un conector de 3,7kW depinde de capacitatea si nivelul de incarcare a bateriei. Acest lucru poate varia de la un autoturism la altul, in functie de model si de specificatiile tehnice ale acumulatorului.

Per ansamblu, timpul aproximativ de incarcare se poate calcula utilizand urmatoarea formula:

Timp (ore) = Capacitatea bateriei (kWh) / Puterea statiei de incarcare (kW)

Exemplu, daca Tesla Model 3 are o capacitate a bateriei de 50 kWh si utilizati un conector de 3,7 kW:

Timp (ore) = 50 kWh / 3,7 kW

Cu acest conector de 3,7 kW, ar putea dura aproximativ 13,5 ore pentru a incarca complet o baterie de 50 kWh de la zero la suta. Este important de mentionat ca, in practica, incarcarea poate dura putin mai mult din cauza unor pierderi minore de energie si a altor factori, iar timpul real poate varia in functie de conditiile de incarcare si de starea bateriei.

Este important sa consultati manualul vehiculului dvs. si sa luati in considerare specificatiile exacte ale statiei de incarcare pentru a obtine o estimare mai precisa a timpului de incarcare pentru Tesla Model 3 cu un conector de 3,7 kW.

Un conector de 11 kW ar furniza o incarcare mai rapida decat unul de 3,7 kW pentru Tesla Model 3. 

Pentru a calcula timpul de incarcare, puteti folosi aceeasi formula simpla:

Timp (ore) = Capacitatea bateriei (kWh) / Puterea statiei de incarcare (kW)

Exemplu: daca Tesla Model 3 are o capacitate a bateriei de 50 kWh și utilizati un conector de 11 kW:

Timp (ore) = 50 kWh / 11 kW

Cu acest conector de 11 kW, ar putea dura aproximativ 4,55 ore pentru a incarca complet o baterie de 50 kWh de la zero la suta. La fel ca in exemplul anterior, acesta este un calcul teoretic si timpul real poate varia in functie de factori precum eficienta statiei de incarcare, starea bateriei si alti factori.

Incarcarea cu un conector de 11 kW este mult mai rapid decat unul de 3,7 kW. Ar putea reprezenta o optiune atractiva pentru incarcarea rapida a vehiculului dvs. Tesla Model 3. Asigurati-va ca vehiculul dvs. si statia de incarcare sunt compatibile si consultati manualul vehiculului pentru informatii specifice despre incarcare.

De retinut este ca instalarea unei statii de incarcare electrica trebuie realizata de oameni specializati si autorizati in acest sens.

Leave a Reply