Skip to main content
Instalații electrice

Cablu electric – ce este și care este rolul acestuia

By 06/08/2019August 13th, 2024No Comments

Ce este un cablu electric ? Un cablu electric este un fir sau un grup de fire, izolate si acoperite cu manta de protectie. Cablurile sunt utilizate pentru a furniza energie electrica, date, control, securitate si comunicatii vocale. 

Conductorul este fie parte dintr-un cablu in grup de conductoare protejate in manta fie un fir ce poate fi utilizat independent. 

Termenul de cablu s-a referit initial la o linie nautică cu mai multe funii utilizate pentru ancorarea navelor, iar acum, intr-un context electric, cablurile sunt utilizate pentru a transporta curenti electrici.

Instalarea corespunzatoare

Indiferent daca sunt interioare sau exterioare, instalarea corespunzatoare a cablurilor este de o importanta cruciala – asigurarea unei alimentari fluide a energiei electrice, precum si trecerea inspectiilor electrice. Fiecare conductor si cablu trebuie sa fie instalate cu atentie, de la tabloul de distributie electrica la prize, corpuri de iluminat si orice alte aparate. Standardul national si codurile locale de construcție reglementeaza modul de instalare si tipurile de conductoare si cabluri pentru diverse aplicatii electrice.

In cazul cablurilor AV(audio-video), acestea nu modifica natura semnalului audio sau video pe care il transport. Nu convertesc si nu proceseaza semnalele in niciun fel.

Aceasta este treaba dispozitivelor de pe ambele capete. Cablul in sine este doar mesagerul.

Conductorul este firul care transporta semnalul. Unul sau mai multe straturi de ecranare impiedică miezul sa actioneze ca o antena care capteaza interferente de frecventa radio (RFI) si interferente electromagnetice (EMI).

Conectorul este fisa de la capatul cablului care se conecteaza la dispozitiv.

Factori influentabili

Unii factori care vor influenta alegerea cablurilor electrice includ culoarea, informatiile despre etichete si aplicatii.

Inscriptiile tiparite pe manta sunt importante pentru a alege cablul potrivit pentru casa dumneavoastra. 

Caracteristici ale cablurilor electrice

Acestea va vor ajuta sa alegeti ce trebuie:

  • Sectiunea conductoarelor – Fiecare aplicatie necesita o anumita sectiune a conductoarelor pentru instalare. Spre exemplu, in sistem European, 1.5mmp, 2.5mmp, 4mmp etc. De exemplu, un circuit de lampa de joasa tensiune cu 10A (Amper) va necesita un cablu de 3×1.5mmp (trei conductoare, fiecare avand sectiune de 1.5mmp).
  • Izolatia conductoarelor – Literele THHN, THWN, THW și XHHN reprezintă principalele tipuri de izolație ale conductoarelor individuale.

T – Izolatie termoplastica

H – Rezistenta la caldura

HH – Rezistenta la caldura mare 

W – Potrivit pentru locatii umede

N – Acoperire din nylon, rezistenta la deteriorarea produsa de petrol sau gaz

X – Polimer sintetic rezistent la flacara

  • Codul de culoare – Codificarea culorii izolatiei cablurilor se face pentru a determina conductoarele active, neutre si de legare la pamant. Diferite tari sau regiuni au coduri de culoare diferite ale cablurilor si este esential sa stiti ce se aplica in regiunea dvs. 

Conductoarele de culori diferite deservesc scopuri diferite, cum ar fi:

Negru: faza, pentru intrerupatoare sau prize.

Roșu: faza, pentru intrerupatoare sau prize.

Galben: faza, pentru intrerupatoare sau prize.

Albastru: intotdeauna neutru.

Galben/verde: numai pentru impamantare.

Tipuri de cabluri electrice

Un cablu electric este gasit in numeroase tipuri diferite de cabluri disponibile astazi, concepute pentru diverse aplicatii.

Unele dintre cele mai des utilizate sunt:

Cablu izolat nemetalic 

Aceste cabluri sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de cabluri pentru constructii nemetalice. Acestea dispun de o manta de plastic flexibila, cu doua-patru fire active protejate de asemenea in termoplastic si un fir inactiv pentru legare la pamant. Sunt cea mai frecventa alternativa de cablare rezidentială de interior.

Cablul de alimentare subteran

Aceste cabluri sunt destul de asemanatoare cu cablurile izolate nemetalice. Diferenta este ca in loc sa fie infasurat fiecare conductor individual in termoplastic, firele sunt grupate si incorporate in materialul flexibil. Aceste cabluri sunt adesea utilizate pentru iluminatul exterior si pentru aplicatii de distributie in sol. Rezistenta mare la apa le face ideale pentru zone umede precum gradini, alimentari de pompe etc.

Cablul cu acoperire metalica – este cunoscut si sub denumirea de cablu armat. Acestea sunt acoperite in plus cu un strat metalic pentru protectie mecanica. Sunt adesea folosite pentru distributia de energie electrica prin coloane generale. Ele dispun de fire de cupru, care sunt izolate cu polietilena reticulata, pe pat din PVC si invelis din PVC. Cablurile armate sunt adesea utilizate pentru aplicatii exterioare.

Cablul multi-conductor

Este un tip de cablu care este utilizat in mod obisnuit in case, deoarece este simplu de utilizat si bine izolat. Cablurile cu mai multe conductoare sau cu mai multe nuclee (MC) au mai mult de un conductor, fiecare fiind izolat individual. In plus, se adauga un strat de izolare exterioara pentru o siguranta suplimentara. 

Cablul coaxial prezinta un strat izolant tubular care protejeaza un conductor interior care este inconjurat de un scut tubular de conducere. De asemenea ar putea avea si o manta exterioara pentru o izolare suplimentara. Este numit „coaxial” deoarece cele doua scuturi interioare au aceeasi axa geometrica. Aceste cabluri sunt utilizate in mod normal pentru transportul de semnale de televiziune si conectarea echipamentelor video.

Cablul cu perechi rasucite fara ecran: asa cum sugereaza si numele, acest tip consta din doua fire care sunt rasucite intre ele. Conductoarele individuale nu sunt izolate, ceea ce face ca acest cablu sa fie perfect pentru transmisia semnalului si aplicatiile video. Intrucat sunt mai accesibile decat cablurile coaxiale sau fibrele optice, cablurile UTP sunt adesea utilizate in telefoane, camere de securitate si retele de date. Pentru utilizare in interior, cablurile UTP cu fire de cupru sau miezuri solide de cupru sunt o alegere populara. Asta datorita faptului ca sunt flexibile si pot fi usor indoite pentru instalarea in perete.

Cablul panglică

 Cablurile de tip panglica sunt adesea utilizate in computere si periferice, cu diverse conductoare care se desfasoara paralel intre ele pe un plan plat, ceea ce duce la o asemanare vizuala cu panglici plate. Aceste cabluri sunt destul de flexibile si pot face fata numai aplicatiilor de joasa tensiune.

Siguranta este foarte importanta si daca instalarea cablurilor si conductoarelor nu este adecvata, se pot produce accidente. Inainte de a incepe orice proiect electric care include cablare, trebuie sa obtineti permisiunea autoritatii locale in construcții. Odata ce lucrarea este terminata, faceti verificarea pentru respectarea legislatiei in vigoare.

Leave a Reply