Skip to main content

Pentru instalarea de sisteme fotovoltaice in Romania, este necesar ca firmele sa detina cateva autorizatii si sa respecte reglementarile legale. Autorizatii pentru sistemele fotovoltaice si proceduri nu sunt putine si pot varia in functie de:

-dimensiunea sistemului;

-locatie;

-alti factori specifici.

Principalele autorizatii pentru sistemele fotovoltaice si cerintele legale pentru firma care instaleaza sunt:

  • Autorizatie ANRE grad II sau III in functie de caracteristicile si dimensiunea sistemului;
  • Instalatori autorizati pentru instalare sisteme fotovoltaice, inregistrati cu cod COR 741103.

De asemenea iata si o lista generala a autorizatiilor si a etapelor comune pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, dupa ce ati ales o firma abilitata si atestata pentru o astfel de lucrare:

Instiintare autoritati locale

Nu mai este nevoie sa obtii autorizatia de construire, certificatul de urbanism sau vreun aviz pentru instalarea unui sistem fotovoltaic de mici dimensiuni. Ce trebuie sa faci in schimb, este sa anunti administratia locala (Primaria) si sa respecti legislatia in vigoare.

Pentru puteri instalate mai mari de 400kW, este nevoie de mai multe autorizatii, astfel ca puteti avea nevoie de:

Certificat de urbanism

Conformitate cu Planul Urbanistic General (PUG).

Un certificat de urbanism ajuta la evaluarea conformitatii proiectului cu reglementarile locale, in special cu Planul Urbanistic General al zonei. Acesta ofera informatii despre reglementarile de constructie, destinatia zonei si altele, poate include prevederi specifice pentru proiectele de energie regenerabila.

  • Prin intermediul certificatului de urbanism, se verifica daca proiectul se incadreaza in destinatia de teren specifica din PUG. Acest aspect este important pentru a asigura ca instalarea sistemului fotovoltaic este in conformitate cu reglementarile si nu intra in conflict cu destinatia terenului.
  • Certificatul de urbanism poate aborda si aspecte estetice si urbane, cum ar fi impactul vizual al instalatiei asupra zonei inconjuratoare. Acesta poate evalua daca proiectul respecta standardele de amenajare urbana si daca este in armonie cu mediul inconjurator.
  • Unele proiecte, inclusiv instalatiile fotovoltaice, pot necesita o evaluare a impactului asupra mediului. Certificatul de urbanism poate oferi informatii cu privire la aceasta evaluare si la eventualele restrictii sau masuri necesare pentru protejarea mediului in timpul constructiei si operarii sistemului.

Obtinerea certificatului de urbanism este, astfel, un pas preliminar in procesul de autorizare a constructiei si este util pentru a evalua fezabilitatea si compatibilitatea proiectului cu reglementarile locale si conditiile de mediu.

Aviz de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC)

In cadrul instalarii unui sistem fotovoltaic, este posibil sa fie necesar sa obtii avize de la ISC pentru a asigura ca proiectul respecta normele de construire si de siguranta. Acest aviz poate fi parte a procesului de obtinere a autorizatiei de construire.

Avizul de salubritate

Un aviz de la autoritatile de salubritate este uneori necesar in contextul instalarii sistemelor fotovoltaice, in special daca acestea implica modificari semnificative ale structurii cladirii sau ale terenului. Mai jos regasiti cateva motive pentru care un astfel de aviz poate fi necesar:

Instalarea unui sistem fotovoltaic poate genera deseuri sau materiale reziduale 

Autoritatile de salubritate pot solicita un aviz pentru a se asigura ca aceste deseuri sunt gestionate in mod corespunzator si conform regulamentelor locale privind eliminarea si reciclarea.

Lucrarile de instalare pot afecta temporar curatenia si aspectul estetic al zonei 

Un aviz de la autoritatile de salubritate poate fi necesar pentru a confirma ca masurile adecvate au fost luate pentru a minimiza impactul asupra mediului si pentru a asigura curatenia zonei in urma lucrarilor.

Autoritatile de salubritate au in responsabilitatea lor asigurarea ca activitatile de construire si instalare respecta normele locale si nu aduc prejudicii mediului sau sanatatii publice.

Aviz ISU 

In ceea ce priveste sistemele fotovoltaice, necesitatea unui aviz de la ISU poate fi necesar. Instalatiile fotovoltaice implica utilizarea panourilor fotovoltaice, a invertoarelor si a altor componente care genereaza electricitate. Un aviz de la ISU poate fi necesar pentru a confirma ca aceste sisteme sunt instalate si functioneaza in conformitate cu standardele de siguranta si ca au fost luate masuri adecvate pentru a minimiza riscul de incendiu.

Aviz de telefonizare (telecomunicatii)

Poate fi necesar sa obtii un aviz de la operatorul care administreaza infrastructura de telecomunicatii.

Aviz de amplasament sau autorizatie de construire 

In unele cazuri, instalarea unui sistem fotovoltaic pe o cladire sau pe teren poate necesita obtinerea unui aviz de amplasament sau a unei autorizatii de construire. Acestea depind de dimensiunea si de complexitatea sistemului si de cerintele locale.

Studiu de impact asupra mediului

Pentru instalatiile fotovoltaice mai mari, un studiu de impact asupra mediului poate fi necesar. Aceasta se aplica in special proiectelor fotovoltaice comerciale sau industriale.

Autorizatii pentru sistemele fotovoltaice – Autorizatia de mediu

Pentru a opera o instalatie fotovoltaica, poate fi necesar sa obtineti autorizatie de mediu, in functie de impactul asupra mediului si de marimea sistemului.

Aviz Tehnic de Racordare (ATR)

Daca doriti sa conectati sistemul la reteaua publica de energie, va trebui sa obtineti o autorizatie de conectare de la operatorul retelei electrice locale sau de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Autorizatii pentru sistemele fotovoltaiceAutorizatie pentru capacitate de productie de energie

Daca doriti sa beneficiati de schema de sprijin pentru energia fotovoltaica in Romania, veti avea nevoie de o autorizatie pentru capacitate de productie de energie de la ANRE.

Este important sa va consultati cu autoritatile locale si cu specialistii in domeniul energiei fotovoltaice pentru a va asigura ca respectati toate cerintele legale si ca obtineti toate autorizatiile necesare pentru instalarea si operarea sistemului fotovoltaic. Normele si procedurile pot varia in functie de locatie si de dimensiunea sistemului, astfel ca este necesar sa obtineti informatii actualizate pentru proiectul dumneavoastra specific.

Leave a Reply