Skip to main content

O aplicatie pe smartphone pentru un sistem fotovoltaic poate fi o unealta utila pentru monitorizarea si gestionarea sistemului dumneavoastra de energie fotovoltaica. Iata cateva dintre beneficiile principale ale utilizarii unei astfel de aplicatii:

Monitorizare in timp real

Cu ajutorul unei aplicatii, puteti urmari productia de energie fotovoltaica in timp real. Acest lucru va permite sa vedeti cata energie este generata intr-un anumit moment si cum aceasta variaza pe parcursul zilei sau al anotimpurilor.

Urmarire a performantei

Aplicatia va ofera date despre performanta sistemului dumneavoastra fotovoltaic, inclusiv eficienta conversiei, productia totala de energie si economiile generate. Puteti evalua cat de bine functioneaza sistemul si puteti identifica eventualele probleme sau defectiuni.

Vizualizarea istoricului

Aplicatia pastreaza un istoric al productiei de energie, astfel incat sa puteti vizualiza datele istorice pentru a compara performanta in timp. Acest lucru va ajuta sa urmariti evolutia si sa faceti ajustari in functie de datele inregistrate.

Alerte si notificari

Aplicatiile pot trimite alerte si notificari in cazul unor probleme sau deviatii semnificative de la performanta normala a sistemului. Aceste notificari va ajuta sa actionati rapid in caz de probleme.

Consum si economii

Unele aplicatii va permit sa monitorizati si sa calculati consumul de energie din locuinta si sa estimati economiile generate de sistemul fotovoltaic. Acest lucru va ajuta sa vedeti cum va afecteaza factura de energie si sa luati decizii informate pentru gestionarea consumului.

Controlul sistemului

In unele cazuri, aplicatiile pot oferi functii de control asupra sistemului, permitandu-va sa opriti sau sa porniti productia de energie sau sa ajustati setarile sistemului.

Conexiune la servicii cloud

Unele aplicatii se conecteaza la servicii cloud pentru a stoca datele si a oferi acces la datele dumneavoastra de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet.

Raportare pentru intretinere

Aplicatiile pot oferi rapoarte periodice sau notificari pentru intretinerea preventiva a sistemului, ceea ce va ajuta sa mentineti sistemul in stare buna de functionare.

Utilizarea unei aplicatii pentru smartphone pentru sistemul fotovoltaic va ofera transparenta si control asupra productiei si performantei energetice. Va permite, de asemenea, sa va monitorizati economiile si sa va asigurati ca sistemul functioneaza in parametrii optimi. Consultati producatorul sau furnizorul de sistemului pentru a afla daca ofera o aplicatie dedicata si cum sa o instalati si sa o utilizati.

Exista multi producatori de echipamente pentru energie solara care au dezvoltat aplicatii mobile integrate pentru monitorizarea si gestionarea sistemelor fotovoltaice. Iata cativa dintre producatorii cunoscuti si aplicatiile lor:

  • Victron Energy ofera aplicatia “VictronConnect” pentru monitorizarea si gestionarea sistemelor lor fotovoltaice.
  • Fronius ofera aplicatia “Solar.web” pentru monitorizarea sistemelor lor de conversie a energiei solare.
  • SolarEdge ofera aplicatia “SolarEdge Monitoring” pentru monitorizarea performantei sistemului lor de optimizare a panourilor solare si pentru invertori.
  • SMA Solar Technology ofera aplicatia “SMA Sunny Portal” pentru monitorizarea si gestionarea sistemelor lor fotovoltaice.
  • Huawei ofera aplicatia “FusionSolar” pentru monitorizarea sistemelor lor fotovoltaice.
  • ABB (inainte de Solarex, Power-One) are aplicatia “ABB Solar Inverter Manager” pentru gestionarea si monitorizarea invertorilor lor.
  • Growatt are aplicatia “ShinePhone” pentru monitorizarea si gestionarea sistemelor lor.

Acestea sunt doar cativa dintre producatorii care ofera aplicatii mobile pentru sistemele lor fotovoltaice. Daca aveti deja un sistem fotovoltaic sau sunteti interesat sa achizitionati unul, consultati producatorul sau furnizorul pentru a afla daca ofera o aplicatie mobila dedicata si pentru a va asigura ca aceasta este compatibila cu echipamentele dumneavoastra si cu sistemul de monitorizare. Aplicatiile mobile pot varia in functie de caracteristicile si functionalitatile oferite. Este important sa alegeti una care sa va corespunda nevoilor specifice.

Leave a Reply